NOVOGODIŠNJE PRESSICE SDA I SBB-a! Izetbegović: Vlast se pravi sa pobjednicima; SBB: Zvizdić početkom sljedeće godine odlazi sa čela Vijeća ministara

Danas su dvije koalicione stranke, SDA i SBB, održale godišnje press konferencije na kojima se u izlaganjima njihovih lidera moglo čuti dosta zanimljivih stvari.

Izetbegović: Vlast se pravi s pobjednicima, nakon izbora ćemo vidjeti ko će sa SDA

“Presude se odnose na pojedince i bile su prilika da se hipoteka odgovornosti skine s vrata naroda i da se omogući proces pomirenja, ali srpski i hrvatski političari nisu iskoristili ovu šansu. Okrenuli su se veličanju zločinaca i negiranju presude. Poseban pijetet pokazan je prema Slobodanu Praljku koji si je na teatralan način oduzeo život, od njega stvaraju žrtvu i mučenika, a on je ustvari zločinac, predvodnik zločinaca”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da su prepirke o prošlosti, presudama Haškog tribunala i reviziji presude BiH protiv Srbije u prvoj polovini ove godine dobile nepredviđeni intenzitet.

Konfliktu među strankama i krizi u koalicji na svim nivoima vlasti doprinijela je revizija presude protiv Srbije za genocid. Motiv za napad na mene, koji sam stajao iza pravnog tima i agenta, bio je uzdrmati SDA, srušiti koaliciju i destabilizirati prilike u zemlji. Napadnute su državne strukture, srpske stranke su bojkotovale rad institucija, a napadi Fahrudina Radončića traju i danas, on je jednom nogom u opoziciji, a drugom u koaliciji. Iznenađujuće je i razočaravajuće u kojoj mjeri su neki bili spremini kočiti procese i stavljati lične interese ispred državnih. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović se rado sastaje s Miloradom Dodikom i dogovara čudne stvari, između ostalog, da HDZ zastupa interes SNSD-a i Republike Srpske u Vijeću ministara BiH i da zajedno biraju najslabiju kariku među Bošnjacima za koalicionog partnera nakon izbora. Takva sprega i pritisak rapidno smanjuju šanse da se postigne kompromis”, rekao je Izetbegović.

Izrazio je nadu da će predstavnici Hrvata prestati odugovlačiti ugovor s Islamskom zajednicom u BiH, koji je na čekanju tri godine, prestati negirati zločine i presude te odustati od jednosmjernih prijedloga izbornog zakona, apstraktnih zahtjeva za federalizaciju u zemlji, kao i da će prestati pružati podršku Miloradu Dodiku.

“Cijelu godinu smo ih pozivali na prestanak konflikata i nepohodne reforme koje vode u EU i NATO. SDA je nudila rješenja, nikada nismo pristali na kompromise koji vode slabosti države, otvorena pitanja smo pokušavali riješiti na korektan način, znali smo se suprotstaviti susjednim zemljama kada su pokazivale nepoštovanje prema BiH. SDA se suprotstavila radikalizmu i islamofobičnim izjavama, odlasci na strana ratišta ove godine nisu zabilježeni, a islamofobični napadi iz susjednih zemalja gube na intenzitetu”, naveo je predsjednik SDA.

Istakao je da su napravljeni značajni iskoraci u Reformskoj agendi i putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. Dodao je i da očekuje predavanje Upitnika EK u januaru 2018. godine, a aktivaciju MAP-a u junu.

Ova godina je obilovala nepotrebnim napadima s ciljem destabilizacije Vijeća minstara i Vlade FBiH. Zahvaljujući premijerima načinjen je solidan napredak u ekonomiji i mali u drugim segmentima. BiH prati region kada je riječ o ekonomiji, prednjačimo u porastu izvoza i smanjenju broja nezaposlenih. BiH je sa šest milijardi eura najmanje zadužena u regionu. Broj zaposlenih se povećavao, broj nezaposlenih bilježi pad za više od 10 posto”, rekao je Izetbegović.

Istakao je i da su opozicione stranke i dio koalicije opstruirali sve što je BiH moglo pretvoriti u veliko gradilište te da je BiH izgubila dvije godine napretka zbog pružanja otpora usvajanju seta zakona o akcizama.  “Odluke su na kraju opet donesene. Iduće godine nas očekuju vrijedni investicioni radovi, a do 2020. godine BiH ima priliku da bude najveće gradilište na Balkanu”, zaključio je Bakir Izetbegović.

Odgovarajući na pitanja novinara kazao je da se vlast pravi s pobjednicima i da će se nakon izbora vidjeti ko će sa SDA, a ko neće. “Vlast se pravi s pobjednicima, a razlozi ljutnje političkih partnera na mene su za jednu posebnu analizu. Ova stranka je bila kamen temeljac. Analiza našeg odnosa prema građanima i analiza odnosa ostalih stranaka sve kazuje. SDA je branila ovu zemlju i stalno njih okupljala na noge. Mi smo uvijek bili konstruktivna strana koja je stajala iza EU i NATO puta“, kazao je Izetbegović.

Radončić: Svi SBB-ovi ministri osim Ismira Juske će podnijeti ostavke

Ostavke će biti uručene. Imao sam sastanak s Draganom Čovićem koji me je informisao da nema ni naznake nove koalicione većine, već ako naši ministri izađu iz vlade, sekretari postaju ministri i imat ćemo sedam Bošnjaka, četiri Hrvata i jednog Srbina i sve odluke koje ta vlada donese će se moći srušiti. Ministar Jusko neće podnijeti ostavku, jer procjenjujem da Denis Zvizdić do sredine aprila neće biti premijer pa nema potrebe za tim“, rekao je Radončić.

Dodao je da Zvizdić zbog svoje nesposobnosti ne zaslužuje da bude predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Mislite li da ne postoje snage koje će tražiti njegovu smjenu? To će se desiti“, kazao je Radončić.

Kazao je da je ovo bila godina laži i neodgovornosti, ističući da SBB nije ni opozicija, ni koalicija, nego korektivni faktor u vlasti i izrazio je očekivanje da će civilizacijska opcija SBB-a pobijediti na izborima, ističući da SDA s trenutnom situacijom u stranci to ne može očekivati.

“Neko je lagao, a znamo ko, žrtvama genocida vezano za tužbu protiv Srbije, druga laž je bila kada je neko obećavao da će otcijepiti RS, a to se nije i ne može se dogoditi. Nakon Katalonije je svakome jasno kako će prolaziti separatisti. Treća laž je ispunjavanje Upitnika, a to se fakturiše Denisu Zvizdiću, jer Upitnik nije ispunjen. Godina laži zasniva se i na obećanju značajnih projekata i velikih infrastukturnih radova, a od toga nije bilo ništa. SDA-ovi premijeri nisu počeli ni prvu transverzalu, niti Sarajevo ima dovoljne količine vode”, kazao je Radončić.

Istakao je da su Bakir Izetbegović i Milorad Dodik vodili ratove sami protiv svih, a zahvaljujući tome RS je doživjela samoizolaciju, dok je bošnjačka politika, tvrdi, ozbiljno obesmišljena i reducirana na sukob sama protiv svih.

“Sukoba je bilo previše, prvo unutar SDA pa unutar koalicije, pa u odnosu SDA-SDP, zatim SDA-HDZ te sukobi sa susjedima u regiji. Prošla godina je predstavljala i obesmišljavanje građanske kontrole. Obilježio ju je nezavršeni Upitnik, prvi smo u Evropi po nezaposlenoti i siromaštvu, ispis iz državljanstva dovoljno govori gdje se nalazimo. Obilježio ju je i raspad koalicije SDA i SBB-a, znate šta mi se dešavalo, nisam htio unositi nemir u Federaciju, koalicija je i pored toga bila stabilna. Sa SDA imamo problem strateškog tipa, oni ne razumiju šta je koalicioni odnos, misle da pripadnost koaliciji znači biti privezak za politiku gdje vas niko ne konsultuje, ne pita i ne dogovara”, rekao je Radončić.

Istakao je da SBB nije opozicija, nego korektivni faktor u vlasti i da niko nema pravo da ga naziva kočničarem. Osvrčući se na Zakon o akcizama, tvrdi da građane ne trebaju plašiti velike cestarine, jer ne postoji razlog za poskupljenje te da neće doći ni do poskupljenje plina.

“Čuvali smo ideju ekonomskog patriotizma iznad jeftinog nacionalizma. Iduća godina je godina raspleta, nema podjele države, nema tri entiteta, jer imamo snagu da zajedno s drugim političkim probosanskim subjektima to zaustavimo. BiH će se dijeliti na put autokratije i prozapadnog kretanja kojem nema alternative. Siguran sam da će naša civilizacijska opcija pobijediti na izborima. SDA s ovakvim stanjem ne može pobijediti”, zaključio je Radončić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj