RUSIIJA OSUDILA POSTAVLJANJE AMERIČKOG PROTURAKETNOG ŠTITA U JAPANU: ‘To je još jedno američko kršenje sporazuma o nuklearnim snagama’

Odluka Japana da američki proturaketni sustav razmjesti na svojem teritoriju naštetit će odnosima Moskve i Tokija a Washington time krši sporazum o kontroli oružja, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u četvrtak.

Japan je formalno odlučio ovaj mjesec da će proširiti svoj raketni obrambeni sustav radarskim postajama i raketama kao odgovor na sve veću prijetnju sjevernokorejskih raketa.

Akcije poput te u izravnoj su kontradikciji s prioritetom izgradnje vojnog i političkog povjerenja između Rusije i Japana i nažalost na negativan način će utjecati na cijelu atmosferu u bilateralnim odnosima, uključujući pregovore o mirovnom sporazumu”, rekla je Zaharova na tjednom brifingu.

“To u praksi znači još jedno američko kršenje sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa uz japansku pomoć”, dodala je.

Rusija i Japan nikada nisu formalno okončali neprijateljstva nakon Drugog svjetskog rata zbog teritorijalnog spora o lancu pacifičkih otoka.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj