RUSKA AMBASADA NA 205. GODIŠNJICU PROPASTI POHODA: Ne ponavljajte Napoleonovu grešku sa pohodom na Moskvu

“Teritorija Ruske carevine je 26. decembra 1812. godine bila potpuno oslobođena od invazije Napoleonove vojske – još jedna invazija Zapada na Rusiju rezultirala je potpunim porazom agresora – objavila je ambasada Rusije u Južnoafričkoj Republici na svom Tviter nalogu uz prijetnju Zapadu da “ne ponavlja greške francuskog imperatora Napoleona Bonaparte”.

 

Uz ilustraciju slike umetnika Ilariona Prjanjišnjikova “1812. godina”, na kojoj su prikazani zarobljeni francuski vojnici, koji idu po snijegu i koje prate ruski seljaci, stavljeni su haštagovi: “Učite istoriju” i “Ne budite osuđeni da ponavljate iste greške” (#LearnHistory i #NotToBeDoomedRepeatingSameMistakes).

Sopštenje je napisano povodom 205. godišnjice protjerivanja Napoleonovih trupa iz Rusije koje su napale tu zemlju 24. juna 1812. godine. Nakon bitaka skoro cijela velika vojska, u kojoj je bilo više od 600.000 ljudi i u čijem sastavu su se, osim Francuza, nalazile i trupe iz više evropskih zemalja, poražena je, a njeni ostaci su nakon pola godine napustili Rusiju.

Rusija se danas, pored otvorenih prijetnji koje se mogu vidjeti iz pomenutog tivta, našla na udaru kritika i povodom zabrane glavnom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom da učestvuje na predstojećim predsedničkim izborima u Moskvi zakazanim za mart 2018.

Portparol Stejt departmenta prethodno je izjavio za Tas da je američka diplomatija zabrinuta zbog odluke ruske Centralne izborne komisije o  zabrani učešća Alekseja Navaljnog u izbornoj trci za predsjednika Rusije zbog toga što je u prošlosti bio osuđen za krivično djelo.

Evropska unija saopštila je juče da zabrana ruskom opozionom lideru Alekseju Navaljnom da učestvuje na predsjedničkim izborima naredne godine dovodi u ozbiljnu sumnju politički pluralizam u Rusiji i izglede za demokratske izbore.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je prethodno da pozivi ruskog opozicionog lidera Navaljnog na bojkot predsjedničkih izbora 2018. godine moraju da budu pažljivo proučeni da bi se utvrdilo da li su oni u skladu sa zakonom. Komisija je izglasala odluku da Navaljni nema prava da se kandiduje, jer je u prošlosti osuđen za krivično djelo.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj