SVE POPULARNIJA IDEJA! Prema britanskoj anketi: Nijemci i Francuzi za Šulcove “Sjedinjene evropske države”

Gotovo trećina Nijemaca podržava plan lidera njemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Martina Šulca o “Sjedinjenim Evropskim Državama”, a njegovom prijedlogu naklonjen je i sličan procenat Francuza, dok podrška toj ideji znatno varira širom kontinenta, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete.

Šulc, inače bivši predsjednik Evropskog parlamenta, predložio je ranije ovog mjeseca da se izradi nacrt ustavnog sporazuma kako bi se Evropska unija pretvorila u “Sjedinjene evropske države” do 2025. godine.

Prema istraživanju javnog mnjenja koje je uoči katoličkog Božića sprovela britanska onlajn kompanija JuGov (YouGov), 30 odsto njemačkih ispitanika reklo je da podržava ideju o “Sjedinjenim Evropskim Državama” što Njemačku čini zemljom koja pruža najveću podršku Šulcovom planu među sedam evropskih zemalja, prenosi portal Politiko.

Francuski ispitanici, takođe, u prilično visokom procentu podržavaju Šulcov predlog – 28 odsto njih izjasnilo se za. S druge strane, Britanija, koja će EU napustiti u martu 2019, najmanje podržava tu ideju, sa samo 10 odsto britanskih ispitanika koji kažu da se slažu sa Šulcovim planom.

Skandinavski učesnici ankete – iz Danske, Švedske, Finske i Norveške – neznatno su veći entuzijasti, pri čemu je od 12 do 13 odsto njih naklonjeno Šulcovom prijedlogu. Kada je Šulc objavio svoj plan o “Sjedinjenim Evropskim Državama” na partijskoj konvenciji SPD, rekao je da će, čim bude izrađen, nacrt ustavnog sporazuma biti “predstavljen državama članicama, a oni koji su protiv – jednostavno će napustiti EU”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj