NAJBOLJI REZULTATI EUROZONE U 2017! Kakva će biti svjetska monetarna politika u 2018?

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) će u 2018. godini bar tri puta povećati kamate, a Evropska centralna banka i Banka Japana vjerovatno neće žuriti sa pooštravanjem sopstvene monetarne politike, saglasni su analitičari.

S obzirom na solidne ekonomske performanse američke ekonomije u 2017, većina analitičara tvrdi da će doći do najmanje tri nova povećanja kamata u 2018. godini, dok neki očekuju i više ako kompanije povećaju ulaganja, prenosi američka mreža CNBC.

Istovremeno, eurozona bilježi najbolje rezultate još od finansijske krize, sa stopama rasta koje nadmašuju rast u SAD.

U prilog tome govori činjenica da je BDP eurozone u trećem kvartalu 2017. godine porastao za 0,6 odsto na kvartalnom nivou, a na godišnjem za 2,5 odsto. S druge strane, američka privreda je porasla za 2,3 odsto na godišnjem nivou.

Tržišta ne očekuju da će biti bilo kakvog podizanja kamata u 2018. godini, dok je ECB ostavila “otvorena vrata” za povećanje podsticaja, ukoliko dođe do promjene ekonomskih uslova.

Zbog niskih inflatornih pritisaka, Centralna banka Japana neće žuriti sa pooštravanjem monetarne politike, zbog čega je, kako kažu analitičari banke Nomura, najjednostavnije predvidjeti njene postupke u narednoj godini.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj