NEIZVJESTAN ISHOD: Italija kreće u dvomjesečnu izbornu kampanju

Raspuštanjem parlamenta u četvrtak u Italiji je počela dvomjesječna neizvjesna izborna kampanja prije parlamentarnih izbora 4. ožujka.

U kratkom priopćenju je predsjedništvo navelo da je predsjednik Sergio Mattarella potpisao uredbu o raspuštanju Senata i Zastupničkog doma. Vlada je odlučila da će se izbori, koji se trebaju organizirati u roku od 45 do 70 dana, održati 4. ožujka.

Tijekom poslijepodneva je šef vlade lijevog centra Paolo Gentiloni objavio da je usvojen proračun za 2018. i da je završen rad parlamenta izbranog u veljači 2013.  Mattarella je zatim primio predsjednika Senata Pietra Grassa i predsjednicu Zastupničkog talijanskog parlamenta Lauru Baldrini.

Gentiloni se vratio u palaču Chigi, sjedište šefa vlade i predsjedao je vijećem ministara i zatim se vratio u Quirinale potpisati uredbu o sazivanju izbora. Paolo Gentiloni, treći šef vlade te skupštine će ostati na funkciji do osnivanja novog parlamenta. Njegov bi se mandat mogao produžiti.

Bez jasne većine

Sustav glasanja daje veliki udio proporcionalnom glasanju i najavljena raspršenost glasova između tri strane, desnog centra, Pokreta 5 zvijezda i lijevog centra,  koji će se teško dogovoriti, mogao bi rezultirati sljedećim parlamentom bez jasne većine.

Očekuje se da će izbori biti utrka između konzervativnog bloka bivšeg premijera Silvija Berlusconija, protusistemskog i euroskeptičnog pokreta Pet zvijezda i Gentilonijeve Demokratske stranke lijevog centra.

Predviđa se da će Berlusconijev savez osvojiti najviše glasova, no ne i većinu, dok bi Pet zvijezda mogla postati najveća stranka, ali bez koalicijskog potencijala. Demokratskoj stranci bivšeg premijera Mattea Renzija predviđaju se porazni rezultati.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj