BIVŠA NOGOMETNA ZVIJEZDA POSTAO PREDSJEDNIK: Na prvim mirnim izborima u Liberiji pobjedu odnio George Weah

Nacionalno izborno povjerenstvo službeno je proglasilo u petak navečer senatora i bivšu nogometnu zvijezdu Georgea Weaha pobjednikom predsjedničkih izbora u Liberiji nakon što je osvojio 61,5 posto glasova prema 38,5 posto koliko je dobio njegov protivnik, bivši potpredsjednik Joseph Boakai.

Prema konačnim rezultatima 732.185 glasova je dobila Koaliciju za demokratsku promjenu Georgea Weaha ili 61,5 posto glasova, rekao je predsjednik Izbornog povjerenstva Jerome Korkoya. Stranka jedinstva Josepha Boakaia je dobila 457.579 glasova ili 38, 5 posto, dodao je.

Ti podaci su identični onima koje je Izborno povjerenstvo objavilo u četvrtak navečer nakon što je bilo prebrojano 98 posto listića. Ranije tijekom dana Boakai je čestitao Weahu na pobjedi i dodao da priznaje rezulate koje je objavilo Izborno povjerenstvo.

Predsjednica na odlasku Ellen Johnson Sirleaf, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2011. koja se nakon dvaju mandata više nije mogla kandidirati, ocijenila je na dan prvog kruga izbora da je Liberija “spremna za tranziciju”, prvi demokratski prijenos vlasti u zadnje 73 godine.

“Ovo je prvi miran prijenos vlasti u Liberiji s jednog demokratski izabranog čelnika države na drugog u desetljećima i to predstavlja veliku prekretnicvu za liberijsku demokraciju”, priopćila je Bijela kuća komentirajući Weahovu pobjedu.

Čelnik Afričke unije Moussa Faki Mahamat čestitao je na Twitteru liberijskom narodu i izabranom predsjedniku nakon mirnih izbora.

Čestitao mu je i njegov bivši nogometni klub Paris Saint-Germain.

Na Twitteru se tim povodom oglasio i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je čestitao Weahu i liberijskom narodu na “njihovom putovanju prema miru i pomirbi”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj