PRITISAK NA NAPREDNJAKE: Dačić i Šešelj razgovarali o koaliciji za Beograd

Lider radikala Vojislav Šešelj pozvao je telefonom predsjednika socijalista Ivicu Dačića i dogovorio razgovore o zajedničkom nastupu, ukoliko u međuvremenu SPS ne postigne dogovor o jedinstvenoj listi sa SNS. A pregovori o savezu trebalo bi da počnu sredinom januara, saznaju “Novosti”.

Lideri radikala i socijalista čuli su se odmah nakon završenih lokalnih izbora u Mionici, gdje su dvije stranke prvi put nastupile zajedno i osvojile 16 odsto glasova. Dačić i Šešelj saglasili su se da je zajednički rezultat u Mionici dobar, da su osvojili više glasova nego da su pred birače izašli pojedinačno. Zato je zaključak da njihovi glasači i simpatizeri nisu protiv saveza.

Prema pisanju “Novosti“, Dačić je Šešelju rekao da će prije nego što sjednu za pregovarački sto, socijalisti prvo pričati sa naprednjacima. Isti dan nakon tog razgovora, u sjedištu radikala na Magistarskom trgu u Zemunu, zasijedao je Gradski odbor SRS. Nešto više od 80 odsto, od 45 članova, izglasalo je da se pregovara sa SPS oko koalicije.

Predsjednik Beogradskog odbora SRS Miljan Damjanović potvdio je da bi pregovori trebalo da počnu 15. januara, a da će se rezultat znati do kraja mjeseca.

“Spremni smo da pričamo o svemu: da li će zajednički kandidat biti Aleksandar Antić, kojeg su već predložili socijalisti ili ćemo nastupati kao tim. Sa SPS ‘u paketu’ ide i Jedinstvena Srbija i to nam nije sporno. Dobrodošli su”, rekao je Damjanović i zaključio da mu nije nikakav problem da se povuče kao kandidat SRS za gradonačelnika i podrži Antića ukoliko se dvije stranke dogovore.

Mogućeg koalicionog partnera za beogradske izbore radikali bi mogli da nađu i u PUPS-u. Navodno,otvoreni su za razgovare i sa njima, jer su već zajedno nastupali u Kostolcu, ali zasad još nije bilo direktnih kontakata.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj