RUSKE KOMPANIJE PONUDILE NAJBOLJU CIJENU: U jeku nametnute ekonomske blokade jagode iz Gaze prvi put na ruskom tržištu

U toku je sezona berbe jagoda u pojasu Gaze. Poljoprivrednici ih zovu “crvenim zlatom” s obzirom na visoke prihode koje ostvaruju od izvoza na strana tržišta od decembra do aprila svake godine.  Al-Monitor prenosi kako se Rusija priprema primiti prvu isporuku jagoda iz Pojasa Gaze. Kako prenosi list, palestinski poljoprivrednici također razmatraju mogućnost uspostave trajnog partnerstva s Rusijom o izvozu jagode, narandži, smokvi i grožđa iz Pojasa Gaze.

Slikovni rezultat za Russia to import Gaza strawberries for first time

Ahmed al-Shafey, predsjednik Uprave poljoprivredne zadruge Gaze za proizvodnju i marketing, specijaliziran za sadnju i izvoz poljoprivrednih proizvoda, kazao je da su “ruske tvrtke postavile svoje lokalne marketinške planove za uvoz jagoda iz Gaze. Procjenjuje se da će ukupni izvoz dosegnuti 15 tona u vrijednosti od 76.500 dolara do aprila 2018”.

Kazao je kako će Rusija po prvi put uvesti jagode iz Gaze, budući da je njezina ponuđena cijena bila veća od onih izraelskih tvrtki. Uz to, Gaza nastoji izvoziti i drugo voće i povrće u Rusiju. Unatoč opsadi nametnutoj pojasu Gaze, mala enklava ipak može izvesti neke proizvode. Dana 19. decembra prva isporuka jagoda poslana je u Saudijsku Arabiju preko prijelaza Karam Abu Salem.

Shafey je dodao “kako će ruske tvrtke kupovati kilogram jagoda za 18 izraelskih šekela ili 5,2 dolara, a izraelske tvrtke Palestincima plaćaju 15 šekela, odnosno 4,30 dolara za 1 kilogram”.

“Prijedlozi ruskih tvrtki za kupnju proizvoda iz Pojasa Gaze po konkurentnim cijenama će koristiti palestinskim poljoprivrednicima, jer će moći proširiti svoje poljoprivredne površine i proizvoditi u skladu s domaćim i međunarodnim standardima”, rekao je za Al-Monitor profesor ekonomije Moeen Rajab sa Sveučilišta Al-Azhar u Pojasu Gaze.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj