SAMOIZOLACIJA: Čelnica UNESCO-a ‘duboko žali’ zbog odluke Izraela o povlačenju

Čelnica Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) izrazila je “duboko žaljenje” zbog odluke Izraela da se povuče iz te agencije.

Povezana slika

Istakavši da je primila službeno obavještenje vlade Izraela o povlačenju iz agencije počevši od 31. decembra 2018. godine, što je najavljeno 12. oktobra 2017. godine, generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay je u četvrtak izrazila žaljenje, kazavši da je bila uvjerena da je “unutar UNESCO-a, a ne izvan” te agencije mogućnost rješavanja razlika u mišljenju, saopćeno je iz UN-a.

Izraelu, kao članici UNESCO-a od 1949. godine, je mjesto u agenciji Ujedinjenih nacija koja je posvećena obrazovanju, kulturi i nauci“, rekla je Azoulay, dodajući da je Izraelu mjesto unutar institucije posvećenoj zaštiti slobode izražavanja, sprječavanju svih oblika antisemitizma i rasizma koja je razvila jedinstven program obrazovanja o holokaustu i prevenciji genocida.

Izraelu je također mjesto u instituciji koja je među najaktivnijim u promociji dijaloga među kulturama, koja se bori protiv nasilnog ekstremizma i koja štiti baštinu koja je ugrožena destruktivnim djelovanjem terorističkih organizacija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj