ZAPADNI OBAVJEŠTAJNI IZVORI: Ruski tankeri dostavljali gorivo Sjevernoj Koreji?

 Ruski tankeri su u proteklih nekoliko mjeseci dostavljali gorivo Sjevernoj Koreji u najmanje tri navrata prebacivanjem tereta na moru, izjavila su danas dva višerangirana zapadnoevropska bezbjednosna izvora.

Ruski tankeri dostavljali gorivo Sjevernoj Koreji?

Isti izvori podsjećaju da se prodajom nafte ili naftnih proizvoda iz Rusije krše sankcije UN uvedene Sjevernoj Koreji.  “Ruski brodovi prebacivali su petrohemijske proizvode na sjevernokorejske tankere u nekoliko navrata ove godine”, rekao je neimenovani izvor.

Drugi izvor, koji je potvrdio postojanje ruske trgovine gorivom sa broda na brod sa Sjevernom Korejom, rekao je da ne postoji dokaz o umiješanosti ruske države u posljednjim transferima.  Oba bezbjednosna izvora pozvala su se na pomorske obavještajne podatke i satelitske snimke brodova iz luka na ruskom Dalekom istoku ali nisu željeli da objave druge podatke, navodeći da su povjerljivi. 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova i ruska Carinska služba odbile su da komentarišu navode o ilegalnoj dostavi goriva sjevernokorejskim brodovima.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj