KAKO JE POČELA ISTRAGA O UMIJEŠANOSTI RUSA U AMERIČKE IZBORE? ‘Trumpov savjetnik se o svemu mrtav pijan izlajao u jednom baru…’

Tri tjedna prije sporne večeri u londonskom baru, gospodin Papadopoulos je saznao kako Moskva ima tisuće mailova koje bi mogle kompromitirati Hillary Clinton, glavnu Trumpovu konkurenticu u predsjedničkoj kampanji.

George Papadopoulos, savjetnik za vanjsku politiku tijekom Trumpove predsjedničke kampanje, jedne je večeri u svibnju 2016. u jednom baru u Londonu bio u društvu šefa australskih diplomata u Britaniji, Alexandera Downera. Dosta se popilo pa je Papadopoulos Australcu otkrio kako Rusija ima neke prljavštine o Hillary Clinton.

Kako piše New York Times, istraga mogućih veza između Rusije i predsjedničke kampanje sadašnjeg američkog predsjednika, započela je nakon tog događaja. Australija je, naime, o tome obavijestila FBI, nastavlja NYT pozivajući se na četiri sadašnja i bivša američka i strana dužnosnika koji su dobro upoznati s australskom ulogom u ovoj aferi. Zanimljivo je i kako su australske vlasti zapravo čekale dva mjeseca kako bi o svemu obavijestile FBI, no sada za NYT nisu htjeli komentirati ovaj slučaj.

 Odgovor na jedan od najvećih misterija

Tri tjedna prije sporne večeri u londonskom baru, gospodin Papadopoulos je saznao kako Moskva ima tisuće mailova koje bi mogle kompromitirati Hillary Clinton, glavnu Trumpovu konkurenticu u predsjedničkoj kampanji. Nije jasno zbog čega je Papadopoulos to podijelio s Downerom koji je sve proslijedio svojoj vladi.

Međutim, informacije koje je te noći u baru Papadopoulos dao Australcima ujedno su odgovor na jednu od najvećih misterija prošle godine; što je alarmiralo američke službe da se pokrene istraga oko Trumpove kampanje nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora.

Suradnja s FBI-ijem

FBI-jeva istraga koju je prije sedam mjeseci preuzeo posebni inspektor Robert S. Mueller III obilježila je prvu godinu Trumpova predsjednička mandata, usprkos tome što su se njegovi suradnici i on opetovano trudili odbaciti povezanost s Rusima.

George Papadopoulos danas surađuje s FBI-jem, a a priznao je i kako je lagao FBI-ju o sastancima tijekom Trumpove predsjedničke kampanje. Nakon toga Bijela kuća pokušala ga prikazati kao ‘niskorangiranog volontera’, odnosno osobu koja je imala mali utjecaj u kampanji.

Međutim, poznato je da je Papadopoulos bio prisutan na nekoliko sastanaka s Trumpom i drugim visokim državnim dužnosnicima kao što je državni odvjetnik Jeff Sessions ili dužnosnikom britanskog ministarstva vanjskih poslova. Papadopoulos, koji je 2016. imao 28 godina, radio je kao energetski konzultant u Londonu kada je imenovan savjetnikom za vanjsku politiku u Trumpovoj kampanji. To je bilo početkom ožujka 2016.

Mlad i ambiciozan, u kampanju je ušao s tek dva mjeseca iskustva na predsjedničkoj kampanji Bena Carsona. Što se tiče veza s Rusima, nije imao nikakvog iskustva, no vrlo je brzo, izgleda, postao jedan od ključnih posrednika tijekom Trumpove predsjedničke kampanje.

Ambiciozni Papadopoulos je vrlo brzo, iz razgovora sa Samom Clovisom, koji je u početku vodio kampanju, doznao kako je jedan od Trumpovih ciljeva vanjske politike popraviti odnose s Rusijom. Papadopoulos je tog mjeseca otputovao u Italiju i upoznao malteškog profesora Josepha Mifsuda koji je imao bitne kontakte s ruskim ministarstvom vanjskih poslova, no dok mu Papadopoulos nije rekao da je Trumpov savjetnik nije pokazivao interes za njega.

Nakon tog saznanja dvojica muškaraca počela su planirati sastanak Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina, ili njihovih pomoćnika.

Teretilo ga se i za zavjeru protiv SAD-a

Papadopoulusovo ime se našlo na optužnici koja je objavljena krajem listopada. Kao i još dvoje Trumpovih suradnika, bivšeg voditelja kampanje Paula Manaforta Ricka Gatersa, asistenta u kampanji, tereti ih se za niz kaznenih djela, među kojima je i zavjera protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Sudski dokumenti tada su otkrili kako je Papadopoulos priznao da je lagao FBI-ju o svojim interakcijama s ljudima bliskim ruskoj vladi. Lažno je tvrdio kako su se dogodili prije nego se pridružio Trumpovoj kampanji. Papadopoulos je tada priznao i kako je tijekom predsjedničke kampanje razgovarao s profesorom povezanim s ruskom vladom koji mu je otkrio da Moskva ima informacije kojima može osramotiti Hillary Clinton.

Papadopoulos je u siječnju FBI-ju rekao da je profesor “nebitan”. No, sada je priznao kako je znao da profesor ima “značajne veze s ruskim vlastima”. Tako je, između ostaloga, priznao da ga je profesor upoznao s Putinovim nećakom i ruskim veleposlanikom u Londonu te da su htjeli dogovoriti sastanak između Trumpovih suradnika i ruskog vodstva kako bi raspravljali o odnosima između Rusije i Sjedinjenih Država pod predsjednikom Trumpom.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj