SAD RAZVIJAJU PROGRAM ‘PODZVUČNOG’ ORUŽJA: ‘Sivi vukovi’ moći će međusobno komunicirati u svrhu maksimalnog razaranja

Tvrtka Lockheed Martin dobila je ugovor prema kojem će razviti podzvučne krstareće projektile niske cijene koji mogu letjeti u ‘rojevima’.

Program nazvan “Sivi vuk” za cilj ima napraviti i demonstrirati nove projektile koje bi u početku nosili borbeni zrakoplovi F-16, ali bi kasnije postali kompatibilni i s drugim borbenim letjelicama, piše Daily Mail.

Borba protiv integrirane PZO

Predviđene su četiri razvojne faze, a prva bi trebala završiti krajem 2019. Lockheed Martin je najavio ove srijede kako je dobio petogodišnji ugovor vrijedan 110 milijuna dolara od Istraživačkog laboratorija Američkih zračnih snaga (Air Force Research Lab – AFRL), kako bi razvili projektil Grey Wolf.

To bi trebao biti projektil niske cijene s ugrađenim umreženim, kolaborativnim ponašanjem, znanim i kao ‘ponašanje roja’. “Lockheed Martinov koncept Sivog vuka predstavlja cjenovno pristupačan projektil za borbu protiv sustava integrirane protuzračne obrane koji će djelovati učinkovito u područjima visoke opasnosti”, rekao je Hady Mourad, direktor Naprednog raketnog programa u Lockheed Martin Missiles and Fire Control.

“Koristeći sposobnosti predviđene za kasnije modele, naš je sustav dizajniran kako bi maksimalizirao modularnost, te omogućuje našim korisnicima ugrađivanje naprednih tehnologija poput smrtonosnijih bojevih glava ili učinkovitijih motora, kada ti sustavi postanu dostupni”, kazao je Mourad.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj