SLOVENSKI VOJNICI SE POZIVAJU NA ARBITRAŽNU ODLUKU: Traže da se vojnicima koji se nalaze u kasarni Trdinov vrh plaća dodatak za rad u inozemstvu

Nakon što je u petak Slovenija započela s primjenom arbitražne odluke, oglasio se sindikat slovenskog ministarstva obrane koji traži da se vojnicima koji se nalaze su u vojarni Trdinov vrh plaća dodatak za rad u inozemstvu.

Poziva se na arbitražnu presudu prema kojoj je jasno da se slovenski vojnici nalaze na hrvatskom teritoriju zbog čega bi trebali biti dodatno plaćeni. No, nije to sve. Iz Sindikata slovenskog ministarstva obrane pozivaju vlasti da isplate dodatak na plaću zbog rada u inozemstvu svima onima koji su radili u vojarni Trdinov vrh od 1991. godine. Dodaju kako bi visina naknada trebala ovisiti o tome kako će ministarstvo definirati rad ovih vojnika – kao privremeni rad u inozemstvu ili kao sudjelovanje u međunarodnoj operativnoj misiji.

‘Baš kako stoji u arbitražnoj presudi, taj se objekt čitavo vrijeme obavljanja zadaća pripadnika SV-a nalazio na stranom teritoriju’, stoji u priopćenju za javnost, prenosi rtvslo.si.  

Jednostrana provedba arbitraže

Slovenija je u petak zpočela s jednostranom provedbom arbitražne odluke o granici s Hrvatskom, a nakon isteka šestomjesečnog roka za njezinu pripremu. U subotu oko 7 sati tri hrvatske ribarice u pratnji policijskog plovila isplovile su na područje Savudrijske vale, koje Slovenci smatraju svojim teritorijalnim vodama, kako bi izvukli mreže koje su u petak bacili u more, mreže su podigli te se s ulovom vratili u matičnu luku, potvrdio je načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave Loris Kozlevac.

Slovenski mediji pišu da je slovenska policija upozorila posadu na brodicama da se nalaze na slovenskom teritoriju te da su ilegalno prešli granicu. Također, policija ih je prema pisanju slovenskim medija upozorila da su u prekršaju i da će poduzeti za to odgovarajuće radnje.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak kako ne očekuje nikakve poteze koji bi narušili postojeći režim na hrvatsko-slovenskoj granici te poručio da će policija reagirati na svaku povredu granične crte i obavljati svoju ulogu, a to je “zaštita integriteta, suvereniteta i interesa Hrvatske, na kopnu i na moru”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj