2018. ĆE BITI GODINA VAŽNIH IZBORA: Rusija bira predsjednika, Trump bi mogao doživjeti ozbiljan udarac, a svijet će obilježiti stogodišnjicu od kraja Prvog svjetskog rata

U 2018. Rusi će na predsjedničke izbore, a Amerikanci na parlamentarne. Na birališta će i u Italiji, Sloveniji, BiH i Mađarskoj, Njemačku čeka formiranje vlade, nastavljaju se pregovori o brexitu, a svijet će obilježiti i stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata.

U 2018. izbori će biti u mnogim državama. Veliku pažnju imat će predsjednički izbori u Rusiji krajem ožujka, iako se pobjednik zna unaprijed. Bilo što osim pobjede Vladimira Putina bila bi senzacija. U Sjedinjenim Državama u studenome su kongresni izbori na kojima bi republikanci Donalda Trumpa mogli izgubiti većinu u oba doma. Demokrati se nadaju da će uspjeti “unovčiti” veliko nezadovoljstvo Trumpom.

Cerar ima slabe izglede, Orban samouvjeren

U Sloveniji će parlamentarni izbori biti najkasnije u srpnju, a po anketama aktualni premijer Miro Cerar ima slabe izglede za drugi mandat.  Građani Bosne i Hercegovine će 7. listopada birati članove predsjedništva, zastupnike u državnom i u oba entitetska parlamenta.  Mađari i Talijani će na parlamentarne izbore na proljeće. Ako je suditi po anketama, u Mađarskoj se Viktoru Orbanu smiješi ostanak na vlasti, a u Italiji će biti mnogo neizvjesnije.

U 2018. će Česi i Egipćani birati nove predsjednike države, a Iračani, Pakistanci i Afganistanci nove sazive parlamenata. Brazilci, Meksikanci i Kolumbijci će birati i predsjednika i parlament.  Raul Castro najavio je odlazak s vlasti u travnju, čime bi na Kubi nakon gotovo 60 godina trebala biti završena vladavine braće Castro.

Reforma eurozone i pregovori o Brexitu

U Njemačkoj će godina početi nastavkom pregovora o mogućem sklapanju velike koalicije CDU i SPD-a. Ako se dvije velike stranke ne dogovore i Nijemci će na prijevremene izbore.  U EU-u bi trebali raspravljati o reformi eurozone, ali to će morati pričekati novu njemačku vladu. Čekati, međutim, neće nastavak pregovora o brexitu.

Unijom će u prvom dijelu godine predsjedati Bugarska, koja je najavila fokus na zapadni Balkan, a u drugom polugodištu Austrija.

U 2018. će se obilježiti stogodišnjica završetka Prvog svjetskog rata, prvog predstavljanja Wilsonovih “14 točaka” i ubojstva posljednjeg ruskog cara. Obilježit će se i pedeset godina Praškog proljeća i ubojstava Martina Luthera Kinga i Roberta Kennedyja.  Česi i Slovaci će proslaviti 25. godišnjicu neovisnosti, stalni Međunarodni kazneni sud (ICC) 20. godišnjicu postojanja, Kosovo desetu godišnjicu neovisnosti, a papa Franjopetogodišnjicu pontifikata.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj