BIZARNA ČESTITKA KIM YONG UNA: Cijele SAD su u dometu našeg nukleranog naoružanja, a dugme za njegovo aktiviranje je uvijek na mom stolu

Sjevernokorejski vođa Kim Yong Un rekao je danas da SAD neće moći da započne rat protiv Sjeverne Koreje sada kada ta zemlja ima nuklearno oružje kojim može da pogodi bilo koji dio američke teritorije, prenosi Rojters.

– Cijele SAD su u dometu našeg nukleranog naoružanja, a dugme za njegovo aktiviranje je uvijek na mom stolu. To je realnost, a ne prijetnja – rekao je Kim tokom novogodišnjeg govora koji je prenošen na televiziji.  On je rekao i da će Sjeverna Koreja upotrebiti nuklearno oružje samo ako njena bezbjednost bude ugrožena.

Međutim, Kim je takođe ponudio i “maslinovu grančicu” Južnoj Koreji, sugerišući da je otvoren za dijalog. Sjeverna Koreja će možda poslati i tim na Zimske olimpijske igre u Seulu, rekao je on. Upitan da prokomentariše prijetnje iz Severne Koreje, američki predsednik Donald Tramp je rekao “vidjet ćemo, vidjet ćemo”.

On je to rekao novinarima dok je proslavljao Novu godinu u svojoj vili u Mar-a-Lagu na Floridi. Prošlog novembra je Sjeverna Koreja uspešno testirala interkontinentalnu balističku raketu Hvasong 15, zbog čega mnogi strahuju da ona sada zaista može da pogodi SAD, ali i Evropu i druge dijelove svijeta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj