BLOOMBERGOV PESIMISTIČKI VODIČ! Scenariji za naredno desetljeće: Raspad demokrata i republikanaca, Bitcoin mijenja banke, kraj ere nafte i raspad Rusije, rat u Evropi…

Možete li zamisliti kako će svijet izgledati za deset godina? Sudeći po predviđanju sajta “Bloomberg”, budućnost nije svijetla. Njihov “Pesimistički vodič od 2018. do 2028. godine” ukazao je na šokove koji bi mogli već naredne godine da pogode svijet, i čitavu sljedeću dekadu zaviju u crno.

Scenario 1: Tramp osvaja novi mandat

Nakon uvođenja poreskih olakšica, u narednoj godini američki predsjednik Donalda Tramp bi mogao da progura svoj plan da SAD troši bilione dolara na vojsku i infrastrukturu. To bi podiglo ekonomiju, a ako istraga Roberta Mulera o vezama sa Rusijom ne otkrije ništa u šta je Tramp lično upleten,  2020. se Trampu smiješi novi mandat, uprkos lošem rejtingu. U prvoj godini novog mandata Tramp bi konačno mogao da ukine Obamaker, ali teško da bi mu našao dobru zamjenu. Haos u sistemu zdravstvene zaštite poklopio bi se sa prestankom poreskih olakšica, što bi moglo da  dovede do pucanja tržišta iBitkoin guranja SAD-a u duboku recesiju.

U takvoj situaciji, ne bi bilo teško zamisliti da na mjesto predsednika 2024. godine dođe na primer demokrata i komičar Džimi Kimel, ukoliko predstavi bolji plan zdravstvene zaštite. Virdžinija bi mogla da izabere ultradesničara Stiva Benona za sljedećeg senatora. Pobune zbog zdravstvene zaštite izbijaju u velikim gradovima. Do 2028. godine i Demokratska i Republikanska partija bi mogle da se raspadnu, dok bi birači, razočarani politikom establišmenta, mogli da se priklone alternativnim strankama.

Scenario 2: Bitkoin mijenja banke

Nakon rekordne vrijednosti bitkoina u 2017., sljedeće godine vrijednost bi mogla da premši vrtoglavih 40.000 dolara, zbog sve većeg straha u sigurnost finansijskog sistema. Uspostavljanje održivosti digitalnog novca na masovnom tržištu moglo bi da doprinese i ako neke velike kompanija, poput “Alibabe”, usvoje sopstvenu kriptovalutu. Tada bi bitkoine mogle da usvoje i zemlje sa klimavim ekonomijama, poput Venecuele i Grčke i nekoliko afričkih zemalja, što bi cijenu podiglo do nevjerovatnih 100.000 dolara.

Tu nije kraj rasta kriptovalute. Hakeri već sada koriste viruse da utiču na finasijski sistem, a jedan takav, koji “Blumberg” naziva “crvotočina”, mogao bi da se pojavi 2023. i pokupi podatke i gotovinu sa računa. U naredne tri godine , nastao bi haos u globalnom bankarskom sistemu koji bi za rezultet mogao da ima obilaženje banaka u poslovanju i izdavanje digitalnog novca direktno u domaćinstva. Do 2028. godine, komercijalni zajmodavci bi se raspali, a globalni finansijski sistem bi bio vezan za digitalne valute. Bitkoin bi mogao da vrijedi čak million dolara.

Scenario 3: Sjeverna Koreja napada

Pjongjang je mnogo puta ove godine tvrdio da ima raketu koja može da pogodi SAD, a ako bi 2018. godine jednu takvu lansirao. Tramp bi, uprkos najavama, mogao da odustane od vojne intervencije i dogovori sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom da Kina, jedina saveznica Sjeverne Koreje, u potpunosti zatvori granicu.Kim Džong Un

Godinu dana kasnije, sjevernokorejska državna televizija mogla bi da objavi da je lider Kim Džong Un neočekivano umro od srčanog udara. Novi režim bi mogao da se složi da denuklearizuje zemlju. Trampov rejting bi porastao, a veze sa predsjednikom Kine bi bile odlične.

To bi moglo da dovede do prodaje američkog oružja Kini već 2020. godine. Na posljednji dan Trampovog drugog mandata Kina bi mogla da najavi aneksiju Tajvana, što bi Tramp pozdravio. Na sve to mogao bi da uslijedi odgovor iz Japana u vidu razvijanja nuklearnog oružja, što je potez koji bi mogo da uvede Aziju u novu trku naoružanja do 2028. godine.

Scenario 4: Rat generacija uništava Evropu

Francuski penzioneri mogli bi da 2018. godine protestuju zbog pokušaja predsjednika Emanuela Makrona da reformiše penzioni sistem, a izbori u Italiji pokazuju oštru podjelu između generacija. Glasači stariji od 50 godina mogli bi da glasaju za Silvija Berluskonija, ako obeća da će sačuvati njihov novac za crne dane, čime bi mogao i da pobijedi na opštim izborima.

Već dvije godine kasnije, sa padom radno sposobnog stanovištva, države bi sve teže mogle da izdržavaju penzionere, zbog čega bi Portugal, Italija, Španija i Grčka pale u novu finansijsku krizu. Makron i Angela Merkel bi mogli da postanu toliko nepopularni da ne bi mogli da nametnu fiskalnu disciplinu, pa bi Evropska komisija mogla da kažnjava njihove zemlje zbog kršenja pravila o deficitu. Makron bi mogao da preda vlast lijevom kandidatu Žanu Liku Melenšonu do 2022. godine, kada bi Škotska mogla ponovo da glasa da se odvoji od Britanije, zbog uvjerenja da će porezi pasti.

Do 2024. godine u većem dijelu Evrope nezaposlenost među mladima mogla bi da bude oko 50 odsto, zbog čega bi vlade mogle da počnu da se raspadaju zbog svojih dugova. Katalonija bi mogla ponovo da glasa da napusti Španiju, a Madrid toliko siromašan i nemoćan da to ne može da zaustavi. Četiri godine kasnije, Belgija bi se podijelila na tri dijela, francuski, flamanski i na Brisel, glavni grad onog što je ostalo od EU.

Scenario 5: Električni automobili i kraj ere nafte

Otkriće tehnologije baterija već u 2018. godini otvara put ka masovnoj proizvodnji jeftinih električnih automobila, zbog čega OPEK još više ograničava proizvodnju nafte. Sirova nafta se za sada zadržava na 50 dolara po barelu, ali do  2020. godine cijena nafte bi mogla da padne na 40 dolara, zbog brojnih električnih automobila koji bi stizali iz Šenžena i Silicijumske doline. Cijenu nafte od 50 dolara, saudijski kralj Muhamed bin Salman mogao bi da iskoristi za izlazak na berzu kompanije “Saudi Aramiko” i početak gradnje megalopolisa u pustinji.

Rapidna promjena u automobilskoj industriji dovele bi ekonomije od Japana do SAD u borbu za opstanak, a cijena nafte koja bi do 2021. godine pala na 20 dolara najviše bi pogodila Rijad i Moskvu.

Do 2024. godine Saudijska Arabija bila bi u ekonomskoj depresiji, a Bliski istok ponovo bi potresale nestabilnosti. Vladimir Putin bi mogao da se povuče iz politike, ali i da nastavi da upravlja preko predsjednice Elvire Nabiuline, bivše guvernerke Centralne banke. Nafta bi pala na 10 dolara.

Četiri godine kasnije, Saudijska Arabija napušta izgradnju megalopolisa, OPEK se raspada, a Nabiullina se bori da spriječi raspad zemlje.

 

 

(Global CIR/Bloomberg/Blic/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj