BRISEL NEKA POŽURI! Đukanović: Nova kriza vreba Balkan, Rusi i Srbi umiješani u pokušaj ubistva i državnog udara

Prioritet Bugarske, koja naredne godine bude predsjedavala Evropskom unijom, je da povede Zapadni Balkan prema Briselu, smatra lider najuticajnije vladajuće DPS Milo Đukanović i dodaje da je članstvo u Uniji jedini put da se tenzije u regionu drže pod kontrolom.

Đukanović je u intervjuu holandskom listu “De Trouv” konstatovao da je Balkan oduvijek bio na raskršću između Zapada i Rusije i plamtećeg nacionalizma. – Ovaj region je možda slijepa ulica za Evropsku uniju, ali je konstantno na udaru trećih država. Veoma sam zabrinut zbog toga – kaže Đukanović.

List napominje da lider vladajuće partije u Crnoj Gori, koja je zemlja kandidat za EU, opstaje na vlasti četvrt veka i sada smireno procenjuje situaciju u regionu, prenosi portal Analitika.

“Bilo je srpske i ruske umešanosti u pokušaj državnog udara”

Lider DPS-a, piše list, vjeruje da je bilo srpske i ruske umiješanosti, uključujući pokušaj državnog udara i pokušaj njegovog ubistva tokom vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, nakon čega je napravio pauzu.

– Rusija se ponovo vratila u region. Ona želi da pokaže da je politički i vojno superiornija od Evropske unije, i kao što se desilo toliko puta do sada u historiji, da se strateški konflikt vodi na Balkanu. Konflikt koji Evropa mora da prevaziđe. Naša nedavna historija je pokazala da Balkan sam ne može da sačuva stabilnost. Brisel je lokomotiva odgovornosti Evrope za stabilnost i brzinu voza. Kada pruheti opasnost da se poslednji vagon otkači i da se ne zna u kom će se pravcu kretati lokomotiva ne može biti indiferentna prema tome – kazao je Đukanović.

“EU kaska na Balkanu još od Dejtona, a nova kriza vreba”

Ističe, navodi list, da Evropska unija kaska na Balkanu još od Dejtonskog mirovnog sporazuma, prije 22 godine.

– Najveći problemi iz tih dana su i dalje sveprisutni problemi. Bosna još ne funkcioniše kako treba, pregovori između Srbije i Kosova teku sporo, dok je Makedonija potpuno paralizovana u procesu pregovora sa Evropskom unijom. Brisel sada mora požuriti, inače će entuzijazam za Evropom na Balkanu nestati – ističe Đukanović.

Komentarišući izjavu predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera nakon stupanja na funkciju 2014. da za vrijeme njegovog mandata neće biti proširenja evropskog kluba, Đukanović je to nazvao obeshrabrujućim i dodao: “Mogao je to učiniti drugačije“”.

Prema njegovim riječima, to što Brisel sada pominje 2025. kao godinu proširenja nije samo u interesu Balkana. Postoji i visoka cijena zanemarivanja, takođe za Evropsku uniju, smatra Đukanović.

– Brisel bi trebalo da razmisli koliko je novca poreskih obveznika Evropske unije otišlo regionu nakon ratova na Balkanu i koliko rizika su Evropljani preuzimali uključujući se u razne mirovne misije. Retorika devedesetih se ponovo javlja. Ako mi na Balkanu nastavimo ovim putem, nova kriza vreba – kaže lider DPS-a.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj