ERDOGANOV REŽIM OBNAVLJA SAVEZ SA RIJADOM? Nakon što je Erdogan nazvao Assada teroristom, Rusija pozvala i kurdske predstavnike na mirovnu konferenciju o Siriji u Sočiju

Zapovjednik Kurdskih narodnih jedinica za zaštitu (YPG) u Siriji izjavio je u srijedu kako je Moskva obećala Kurdima u Rojavi da će biti predstavljeni na mirovnim pregovorima o Siriji koji će se održati sljedećeg mjeseca u Rusiji, izvijestio je Reuters.

YPG: Kurds will attend Sochi Congress as Erdogan blasts Assad

Poziv Kurdima

Spien Hemo objasnio je kako je Rusija rekla da će 155 zastupnika iz tog područja biti pozvani na Konferenciju sirijskog nacionalnog dijaloga, koji će se održati od 29. do 30. januara u crnomorskom odmaralištu u Sočiju. Planovi o održavanju konferencije najavljeni su 22. decembra kada je završio osmi krug razgovora o Siriji u Kazahstanu u Astani. Pregovori u Astani održavani su pod pokroviteljstvom  Rusije, Irana i Turske tokom protekle godine.

Na kraju razgovora u Astani, Aleksandar Lavrentiev, posebni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina o Siriji, izjavio je kako će biti prisutan i kurdski zastupnik u Sočiju, ali da neće uključivati ​​YPG ili njenu političku stranu, stranku Kurdske demokratske unije (PYD) , poštujući turske primjedbe.

Turska i Rijad na istom fonu

Nakon godinu dana u kojoj se  činilo da Turska koordinira s Rusijom i Iranom pregovore o budućnosti Sirije, predsjednik Recep Tayyip Erdogan iznenada je ponovo okrenuo ploču i na površinu su izašle podjele. U srijedu je Erdogan preokrenuo svoje ranije stajalište na zajedničkoj press konferenciji u Tunisu s tuniskim predsjednikom Bejikom Caidom Essebsijem, osudivši Assada kao “teroristu uključenog u državni terorizam”. “Nemoguće je nastaviti s Assadom”, rekao je Erdogan. “Kako možemo prihvatiti budućnost sa sirijskim predsjednikom koji je ubio blizu milijun svojih građana?”, upitao je.

Ruski poziv PYD-u / YPG-u da prisustvuje razgovorima u Sočiju – poziv koji Moskva nije bila spremna napraviti samo prije šest dana – čini se da je povezan sa Erdoganovim iznenadnim napadima na Assada, koji još uvijek u javnosti ostaju nedovoljno objašnjeni. Jedino logično objašnjenje možemo potražiti Saudijskoj Arabiji. Rijad se dosljedno snažno  protivi ostanku predsjednika Assada, a u ponedjeljak je skupina od 40 oporbenih grupa pod saudijskom komandom objavila da neće sudjelovati na konferenciji u Sočiju.

Turski premijer Binali Yıldrimrim započeo je u utorak dvodnevni posjet Rijadu gdje se susreo sa kraljem Salmanom i njegovim sinom, krunskim princom,  Mohammedom bin Salmanom. Nakon toga, Yildirim je najavio da će Saudijski krunski princ “uskoro” posjetiti Tursku.

Je li Rijad uspio povući Tursku natrag u savez protiv Assada? Ako je tako, to bi objasnilo zašto Moskva sada dopire do PYD / YPG-a, kao i sirijskih elemenata koji su s njima povezani i poziva njihove predstavnike da sudjeluju na konferenciji o Siriji sljedećeg mjeseca u Sočiju.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj