SVE BOLI SVIJETA: Velike ambicije pariskog Festivala za ljudska prava

Parisko udruženje “Alliance- Ciné” je prije destljeće i pol pokrenulo Međunarodni festival za ljudska prava /FIFDH/, koji je vremenom postao najveća kulturna manifestacija humanističkog izražavanja u Francuskoj.

Već devet godina sedmodnevna filmska smotra preporučuje najkvalitetnije svjetske uradke i dokumetarce na istovjetnu temu. Svaka projekcija popraćena susretom sa rediteljima, umjetničkim i tehničkim ekipama, te specijalistima sektora koji su bili uključeni u proizvodnju filma. Raspravljaju o sadržaju, izmjenjujući iskustva sa brojnom publikom, uz učesće djelatnika različitih NGO, novinara, sveučilišnih istražitelja…

Piše: Džana Mujadžić

Manifestacija, najprije okrenuta širokoj publici, također se obraca mladima iz koledža i obrazovnih institucija, nastojeći ih obavijestiti i upoznati sa raznovrsnim problematikama vezanim za promociju ljudskih prava na cijeloj planeti. Festival također učestvuje u njegovanju i širenju ponuda, većinom nepoznatih filmova koji nemaju distributera, reklamirajući ih na predpremijerama organiziranim u mnoštvu dvorana ‘Otoka Francuske’, kako se jos naziva pariska oblast.

FIFDH je odavno uspostavio saradnju i partenrstvo sa lokalnim ekipama u Toulouseu, Bordeauxu, Anencyu, Aix, La Réunionu, Dijonu, Strasbourgu, Metzu kao i mnoštvu inozemnih gradova.

“Alliance-Ciné” je ujedno osnivateljica i animatorica Human Rights Palms Networka, međunarodne mreže koja djeluje od 2004. godine, okupljajući ostvarenja koja unaprijeđuju i promoviraju ljudska prava. Njezini tv programi su usmjereni ka boljoj difuziji filmova internetom, kablom ili satelitom. Nedavno je naglašena posebna zasluga i djelovanje “zviždača”, odnosno osoba  koje ukazuju na društvene ili političke nepravilnosti.

Sve boli svijeta

Pariska manifestacija posebno je izdvojila filmove “Hrvanje ruku” braće Seaborn o borbi građana Kanade protiv zagađenja i “Complicit” američkih redateljica Heather White i Lynn Shay, koje su godinama tajno snimale u Kini, nezahvalan i smrtonosan položaj tvorničkih radnika zaposlenih u elektronici, posebno na izradi mobilnih telefona, mikrofona, tranzistora. Yi Yeting je jedan među brojnima, za razliku od drugih odlučan braniti se.Proučio je međunarodno i kinesko pravo, tuživši odgovorne iz  tvornice u kojoj je ranije radio i  izgubio zdravlje.

Oformio je posebnu kooperativu koja brani i obrazuje ostale, također oboljele djelatnike. Diskretno sniman u nekoliko većih gradova, “Complicit” slijedi Yetinga i članove udruge, koji su postali nedvojbeni branitelji fundamentalnih ljudskih prava. Nastoje poboljšati uvjete rada u kineskim tvornicama u kojima se radi i po 12 sati dnevno za malu nadnicu. Uveliko objavljuju korupciju državnih autoriteta, koji skrivaju prisustvo najvećih svjetskih proizvođača mobilnih telefona, čineći to po velikim cijenama.

Zapažen je bio i film austrijskog ekonomiste Christiana  Toda koji nastoji odgovoriti na pitanje: što bismo učinili da  naša plaćanja postanu drustvena briga? Univerzalno plaćanje je nekoliko godina unazad, izgledalo utopijski.Danas to vise nije. Reditelj se pita kakoko uspostaviti Free Lunch Society pa je tako i nazvao svoje zanimljivo ostvarenje.

“Rodjen u Siriji” je dirljiv film Argentinca Hernana Zina koji je snimio jednistveno svjedočenje izbjegličkog života, viđeno dječijim očima. Od početka građanskog rata 2011. godine devet milijuna Sirijaca je napustilo zemlju od kojih je pola mlađe od 15 godina. Cineast je godinu dana slijedio egzodus sedam mališana, od bijega sa rodne grude, preko izbjegličkih logora Srednjeg istoka do obećane zemlje-Europe, čije ih vlasti nerado primaju!

Festival je ove godine primio 45. 000 posjetitelja, dobio 10. 000 pretplatnika i pokazao 25 filmova te upriličio 50 rasprava o njima, uz podršku poznatih institucija: Agencije za društvenu koheziju i jednakost, pariske Glavne općine, Prefekture Otoka Francuske, UNHCR-a.

 

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj