AMERIČKA VELEPOSLANICA TRAŽI HITNE SASTANKE UN-a: ‘Ne smijemo šutjeti, iranski narod zahtijeva svoju slobodu’

Ukupno je 21 osoba, od kojih 9 tijekom noći na utorak, ubijeno od početka skupova protiv gospodarskih problema i vlasti 28. prosinca u Mašhadu koji su se brzo proširili po cijeloj zemlji.

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley u utorak je zatražila da se održe hitni sastanci Vijeća sigurnosti u New Yorku i Vijeća za ljudska prava u Ženevi kako bi se razgovaralo o Iranu i slobodi koju traži iranski narod.

‘Optužbe o prosvjedima su lažne’

Ne smijemo šutjeti. Iranski narod zahtijeva svoju slobodu”, rekla je američka ambasadorica, ali nije kazala kada bi se mogla održati ta dva sastanka. Haley je također odlučno odbacila izjave iranskih čelnika koji optužuju strane zemlje da stoje iza prosvjeda koji danima potresaju zemlju. “Svi znamo da su te optužbe lažne. Prosvjedi su u potpunosti spontani i održavaju se u svim gradovima Irana”, rekla je. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei optužio je u utorak, šestog dana prosvjeda, “neprijatelje” Islamske Republike da su se ujedinili kako bi destabilizirali režim.

U događajima ovih dana neprijatelji su se ujedinili koristeći se svojim sredstvima, novcem, oružjem, politikom i sigurnosnim službama kako bi stvorili probleme islamskoj vlasti” u Iranu, istaknuo je Hamnei u svom prvom govoru od početka prosvjeda. Samo “čekaju prigodu da se ubace i zadaju udarac iranskom narodu”, rekao je ne navodeći izrijekom tko su ti neprijatelji. Vlasti optužuju oporbene “proturevolucionarne” skupine koje djeluju izvana, napose iz Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije, da žele iskoristiti nezadovoljstvo stanovništva i potaknuti nerede u zemlji.

‘Nikada nećemo prihvatiti Sjevernu Koreju koja bi imala nuklearno oružje’

Spomenuvši mrtve i uhićene u Iranu, Haley je ocijenila da se s obzirom na povijest te zemlje mogu očekivati daljnja “skandalozna zlostavljanja”. Ukupno je 21 osoba, od kojih 9 tijekom noći na utorak, ubijeno od početka skupova protiv gospodarskih problema i vlasti 28. prosinca u Mašhadu koji su se brzo proširili po cijeloj zemlji. Haley je osim o Iranu govorila i o Sjevernoj Koreji za koju je kazala da možda priprema još jedno raketno testiranje. “Čujemo izvješća da bi Sjeverna Koreja mogla pripremati još jedan raketni pokus”, rekla je Haley novinarima. “Nadam se da se to neće dogoditi. Ali ako se dogodi, moramo primijeniti strožije mjere protiv sjevernokorejskog režima”.

“Nikada nećemo prihvatiti Sjevernu Koreju koja bi imala nuklearno oružje”, naglasila je. Pjongjang pak tvrdi da ga ima ali jamči da je ono samo za obrambene svrhe i za odvraćanje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj