EVROPSKI LIDERI U KONTAKTU SA IRANSKIM VLASTIMA! U velikim prosvjedima 20 ubijenih i stotine uhićenih, Hamenei poručio: ‘Jasno je ko stoji iza svega’

Devetero je osoba ubijeno u Iranu tokom noći u valu protuvladinih prosvjeda koji je započeo u četvrtak, a uhićene su stotine, objavili su danas državna televizija i službeni izvori. Independent piše kako je ukupan broj mrtvih nakon šest dana prosvjeda narastao na 20.

Devetero je osoba ubijeno u nekoliko gradova u pokrajini Isfahan. Šest je prosvjednika ubijeno u sukobima s policijom dok su pokušavali zauzeti policijsku stanicu u Kaderidžanu, a dijete staro 11 godina i njegova oca, prema navodima državne televizije, ustrijelili su prosvjednici u Homeinjašaru. Mladi pripadnik državne paravojne Revolucionarne garde je ubijen, a drugi je ranjen u pucnjavi u Kahriz Sangu.

Prema televizijskom izvješću još je jedan pripadnik Revolucionarne garde, koji je ranije identificiran kao policajac, ubijen u ponedjeljak u gradu Nadžafabadu. Prema televiziji, njegova je smrt dokaz da su neki prosvjednici naoružani.

Prema televiziji u Isfahanu, u ponedjeljak je navečer uhićeno oko stotinu osoba, a službeni izvore prenose da je od subote u glavnom gradu Teheranu uhićeno 450 osoba. “Dvjesto osoba uhićeno je u subotu, 150 u nedjelju i oko stotinu u ponedjeljak”, kazao je zamjenik guvernera teheranske pokrajine ali Ashar Naserbaht, prema poluslužbenoj novinskoj agenciji ILNA u utorak.

Svijet poziva na osiguravanje prava slobode izražavanja

Europska unija je u ponedjeljak izrazila “nadu” da će biti zajamčeno pravo na prosvjede u Iranu, gdje već peti dan traju prosvjedi zbog gospodarske situacije i protiv režima predsjednika Hasana Rohanija. “Posljednjih dana smo pratili prosvjede iranskih građana. Bili smo u kontaktu s iranskim vlastima i nadamo se da će pravo na mirno prosvjedovanje i na slobodu govora biti zajamčeno nakon izjava koje je predsjednik Rohani dao u javnosti”, rekla je glasnogovornica čelnice europske diplomacije Federice Mogherini u priopćenju. “I dalje ćemo pratiti događaje”, dodala je.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u ponedjeljak je pozvao Iran da otvori sadržajnu raspravu o pitanjima koja su postavili prosvjednici za koja je kazao da su “legitimna i važna”. Johnson je pozvao na poštivanje slobode izražavanja i prava mirnog prosvjedovanja. “Britanija pažljivo prati događaje u Iranu. Vjerujemo da mora biti sadržajne rasprave o legitimnim i važnim pitanjima koja su otvorili prosvjednici i očekujemo da će iranske vlasti do dopustiti”, napisao je na Facebooku.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog smrti prosvjednika u Iranu i pozvao iransku vladu na poštivanje ljudskih prava. “Pozivamo iransku vladu na poštivanje prava prosvjednika da se sastaju i mirno prosvjeduju”, rekao je Gabriel. “Nakon sukoba posljednjih dana, sve je važnije da se sve strane suzdrže od nasilnih djela.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je u prvim tvitovima u 2018. poručio da je u Iranu stiglo “vrijeme za promjene”. “Iran nije uspio u svakom pogledu, unatoč jako lošem sporazumu sklopljenom s Obaminom vladom”, ocijenio je. “Veliki iranski narod već je godinama izvrgnut represiji. Gladan je hrane i slobode. Bogatstvo Irana je oteto, kao i ljudska prava. Vrijeme je da se to promijeni.” Ovo je treći put od petka da američki predsjednik kritizira iranski režim. Njegova administracija redovito kritizira međunarodni nuklearni ugovor potpisan 2015. kako bi jamčio mirnodopsku namjenu iranskog nuklearnog programa dok se EU svesrdno zauzima za taj povijesni ugovor koji, smatra, sprječava utrku u naoružavanju na Bliskom istoku.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaželio je u ponedjeljak uspjeh iranskim protuvladinim prosvjednicima, odbacujući kao smiješne optužbe Teherana da iza prosvjeda stoji Izrael. “Želim iranskom narodu uspjeh u njihovoj plemenitoj borbi za slobodu”, rekao je Netanyahu u videu stavljenom na Facebooku. “Hrabri Iranci izlaze na ulice. Traže slobodu. Traže pravdu. Traže temeljne slobode koje su im uskraćene desetljećima. Iranski okrutni režim rasipa desetke milijardi dolara šireći mržnju”, rekao je.

Iranski dužnosnici najavili obračun s prosvjednicima

U ponedjeljak je iranski predsjednik Hasan Rohani poručio da će iranski narod odgovoriti izgrednicima. “Narod će odgovoriti izgrednicima i onima koji izazivaju nevolje, a riječ je o manjini”, kazao je Rohani na izvanrednom sastanku posvećenom stanju sigurnosti u zemlji, a prenijela je internetska stranica predsjedništva.

“Problemi naroda nisu samo ekonomske prirode. Oni zahtijevaju i više slobode”, rekao je Rohani u neizravnoj kritici režimskih tvrdolinijaša koji se protive njegovim pokušajima provođenja političke i kulturne reforme. “Ova vlada nema sve pod svojom kontrolom”, naglasio je on, aludirajući na činjenicu da konačnu odluku o mnogim ključnim pitanjima donose konzervativni klerici. On je u nedjelju istaknuo da Iranci imaju pravo prosvjedovati i kritizirati vladu, no da njihove akcije ne smiju rezultirati nasiljem ni uništavanjem javne imovine.

Policija je prema izvješćima s društvenih mreža koristila i vodene topove i suzavac kako bi rastjerala prosvjednike u više gradova, uključujući Teheran. Dio prosvjednika palio je automobile i napadao policijske postaje.

Nakon što je u nedjelju poslijepodne ograničen pristup društvenim mrežama Telegramu i Instagramu u Iranu putem mobitela, korisnici interneta u ponedjeljak su ponovno imali pristup. U nedjelju su Telegram i Instagram blokirani uz optužbe da “proturevolucionarne” skupine sa sjedištem u inozemstvu koriste društvene mreže, posebice Telegram, za pozive na prosvjede i korištenje Molotovljevih koktela i vatrenog oružja.

Hamnei: ‘Neprijatelji Islamske Republike su se ujedinili’

Strane agencije pišu da su prosvjedi koji su započeli u četvrtak najmnogoljudniji u Islamskoj Republici Iranu od 2009. kad su održani prosvjedi zbog spornog ponovnog izbora tadašnjeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. Danas je, pak, iranski vrhovni vođa, imam Ali Hamnei, optužio “neprijatelje” Islamske Republike da su se ujedinili kako bi destabilizirali režim.

“U događajima ovih dana neprijatelji su se ujedinili koristeći se svojim sredstvima, novcem, oružjem, politikom i sigurnosnim službama kako bi stvorili probleme islamskoj vlasti” u Iranu, istaknuo je Hamnei u svom prvom govoru od početka prosvjeda. Samo “čekaju prigodu da se ubace i zadaju udarac iranskom narodu”, rekao je ne navodeći izrijekom tko su ti neprijatelji.

“Neprijatelja može odvratiti samo duh odvažnosti, žrtve i vjere ovog naroda, čemu ste vi svjedoci”, dodao je obraćajući se obiteljima vojnika poginulih u ratu. Vlasti optužuju oporbene “proturevolucionarne” skupine koje djeluju izvana, napose iz Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije, da žele iskoristiti nezadovoljstvo stanovništva i potaknuti nerede u zemlji.

Šef iranskog pravosuđa Sadek Laridžani naredio je tužiteljima u ponedjeljak “oštro kažnjavanje pobunjenika”. Turska je jučer izrazila zabrinutost zbog izvješća o stradanjima ljudi. “Vjerujemo da je potrebno izbjeći nasilje i ne podleći provokacijama”, kazalo je tursko ministarstvo vanjskih poslova. Rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je poručilo da vanjsko upletanje destabilizira stanje u zemlji i to nazvalo neprihvatljivim.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj