ŠKODE ‘ŽIDOVSKOM KARAKTERU DRŽAVE’: Izrael zatražio od migranata iz Afrike da napuste zemlju

Izrael je izvijestio tisuće afričkih migranata koji su nelegalno ušli u zemlju da trebaju napustiti njegov teritorij ili će završiti u zatvoru, javio je u utorak BBC. Migranti će dobiti oko tri i pol tisuće američkih dolara, a zemlju trebaju napustiti u roku od 90 dana.

Izraelska Uprava za stanovništvo i imigraciju pozvala je migrante da se vrate u svoje zemlje porijekla ili odu u neku treću zemlju. Glasnogovornik te uprave kazao je da trenutno u Izraelu ima oko 38.000 onih koji su u zemlju ušli ilegalno. UN-ova agencija za izbjeglice ocijenila je da se radi o kontroverznom planu kojim se krše međunarodni i izraelski zakoni.

Izraelska vlada pak kaže da će povratak biti human i dobrovoljan. Uredba se ne tiče djece, starijih i žrtava ropstva i trgovine ljudima. Mnogi od migranata, koji su uglavnom stigli iz Eritreje i Sudana, kažu da su u Izrael došli potražiti azil nakon sukoba i progona, ali vlasti na njih gledaju kao na ekonomske migrante.

Izraelska organizacija koja se bavi zaštitom prava izbjeglica Hotline for Migrant Workers osudila je danas taj potez, navodeći da protjerivanja migranata stavljaju njihov život u opasnost.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da bi nekontrolirani ulaz afričkih migranata mogao zaprijetiti židovskom karakteru izraelske države.

 

8Global CIR/Agencije)

Komentiraj