DVIJE KOREJE NAJAVILE USPOSTAVU ‘CRVENOG TELEFONA’, SJEDINJENE DRŽAVE GUBE NA VAŽNOSTI? Trumpova ambasadorica bijesna zbog pomirljivih poruka

Pjongjang je u srijedu najavio da se u 7.30 sati po srednjoeuropskom vremenu ponovo uspostavlja komunikacijska veza s Južnom Korejom, dan pošto je potonja predložila uspostavu dijaloga kao odgovor na poziv Kim Jong-una na unaprjeđenje bilateralnih veza, izvijestile su južnokorejske vlasti.

Kim Yong Un pohvalio Seul

Sjevernokorejski čelnik je usto “pohvalio” Seul zbog potpore koju je pružio njegovu mirovnom prijedlogu, rekao je Ri Son-gwon, predsjednik Sjevernokorejskog odbora za mirno ujedinjenje Koreja (CRPC) na sjevernokorejskoj državnoj televiziji. Kim Jong-un je u ponedjeljak iskoristio svoje novogodišnje obraćanje naciji kako bi upozorio da mu je, dok pruža ruku Seulu, “atomska tipka” uvijek nadohvat ruke.

Spomenuo je mogućnost pregovora i rekao da bi Pjongjang mogao sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjeongčangu, u Južnoj Koreji. Seul je zauzvrat predložio organiziranje pregovora na visokoj razini 9. siječnja u Panmunjomu, pograničnom selu gdje je potpisano primirje tijekom korejskog rata (1950.-53.).

Riječ je, dodaje južnokorejski ministar za ujedinjenje Cho Myonug-gyon, o susretu na kojemu bi se razgovaralo o sudjelovanju Sjeverne Koreje na igrama i o “drugim pitanjima od međusobnog interesa radi unaprjeđenja veza dviju Koreja”. Službena sjevernokorejska glasila su “objavila da će Sjever ponovo otvoriti komunikacijsku vezu s Jugom danas u 15.30 sati”, ili u 7.30 sati po srednjoeuropskom vremenu, rekao je za AFP glasnogovornik ministarstva za ujedinjenje.

“Po odluci vodstva, uspostavit ćemo izravnu vezu s Južnom Korejom na iskren i častan način”, rekao je Ri, a prenosi južnokorejska agencija Yonhap.

Haley: To je ‘zamazivanje očiju’

Washington je izrazio sumnju u mogućnost međukorejskog dijaloga. Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley je ocijenila da je riječ o običnom “zamazivanju očiju”. Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauer rekla je da Kim ovime možda želi “posijati razdor” između Seula i Washingtona.

Haley je kazala da Washington ne može uzeti ozbiljno međukorejske pregovore “sve dok ne učine nešto kako bi zabranili svo nuklearno oružje u Sjevernoj Koreji”.  Haley je upozorila Sjevernu Koreju da ne poduzima nova testiranja balističkih raketa i kazala kako Washington ima saznanja da Pjongjang to planira učiniti.

Telefonsku liniju između dvije Koreje prekinuo je u veljači 2016. Pjongjang kao odmazdu za zatvaranje pogranične tvornice kojom su zajednički upravljale dvije Koreje.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj