GRAĐANI SE NISU OBRAĆALI AMBASADI: Nema zahtjeva za evakuaciju građana BiH iz Irana

Do sada nije bilo zahtjeva za evakuaciju od građana Bosne i Hercegovine koji se nalaze u Iranu niti su se građani obraćali Ambasadi BiH u Teheranu zbog sigurnosnih problema, potvrdio je načelnik Kabineta za odnose s javnošću Ministarstva spoljnih poslova BiH Nebojša Regoje.

Nema zahtjeva za evakuaciju građana BiH iz Irana

Napomenuo je da se u slučaju eventualnih problema građani BiH u Iranu mogu javiti Ambasadi BiH u Teheranu na sljedeće brojeve: +98 21 22 75 10 61 i +98 21 22 75 10 62.

Protesti u Iranu, koji traju već danima, počeli su zbog teške privredne situacije, visokih troškova života, nezaposlenosti i politike koju službeni Teheran vodi na Bliskom istoku, međutim, prerasli su u političke zbog poziva da vrhovni vjerski vođa Ajatolah Ali Hamenei odstupi.

Riječ je o najvećim protestima protiv vlasti od 2009. godine. Više od 450 demonstranata je uhapšeno u Teheranu proteklih dana, a više stotina širom države.

Neki od njih će se suočiti i sa smrtnom kaznom. Teheran je ograničio i pristup nekim mrežama za slanje poruka putem interneta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj