NOVI AUSTRIJSKI KANCELAR: Prvo će posjetiti Macrona pa onda Merkelovu

Novi austrijski kancelar Sebastijan Kurz najprije će otputovati u posjetu francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu, a tek potom u Njemačku kod kancelarke Angele Merkel. Prvo putovanje Kurza u inostranstvo u novoj godini odvešće ga 12. januara u Pariz.

Kurc prvo kod Makrona, pa kod Merkelove

Iz njegovog kabineta je saopšteno da će glavne teme bilateralnih razgovora sa francuskim predsjednikom biti pripreme za predsjedavanje Austrije EU u drugoj polovini godine, ali i pregovori o Brexitu, te i budući finansijski okvir Unije, gdje Austrija, kao zemlja “neto uplatnica” ima interes da ne dođe do povećanja “članarine”.

Bit će razgovarano i o Makronovim planovima za reformu Evrope, posebno iz oblasti bezbjednosne i migracione politike, gdje Austrija vidi veliki potencijal za saradnju sa Francuskom. Putovanje u Pariz treba da bude i pozitivan signal u pravcu daljeg razvoja EU, poručeno je iz kabineta kancelara agenciji APA.

Sredinom januara Kurz namjerava da otputuje u Berlin, na poziv kancelarke Merkel, koja je mladog kolegu pozvala odmah poslije polaganja zakletve nove austrijske vlade. Termin još nije precizno utvrđen, a usaglašavanje je u toku.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj