GENERALNA OCJENA: Njemačke stranke optimistične uoči pregovora o koaliciji

Predstavnici stranaka demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) iskazali su optimizam uoči prvog sastanka o formiranju koalicijske vlade koji bi trebao biti održan u nedjelju, prenose njemački mediji u četvrtak.

Slikovni rezultat za merkel schulz

„Mi puni optimizma ulazimo u pregovore“, stoji u priopćenju izdanom nakon sastanka vodećih predstavnika stranaka Unije CDU/CSU i SPD-a u srijedu navečer. „Predsjednici stranaka i zastupničkih klubova stvorili su sadržajne i organizacijske uvjete za to da se od 7. siječnja 2018. vode precizni i ka cilju orijentirani pripremni razgovori“, stoji u priopćenju.

Predsjednik SPD-a Martin Schulz je nakon sastanka izrazio optimizam i svjedočio o pozitivnoj atmosferi. On je odbio komentirati stavove manjeg partnera u demokršćanskoj Uniji, Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja u pregovore ulazi s odlučnim zahtjevima o strožoj politici naspram izbjeglica čemu se protivi SPD.

„Pričekajmo ishod savjetovanja CSU-ovog vodstva pa ćemo onda vidjeti na čemu smo“, rekao je Schulz. CSU danas poslijepodne započinje sa svojim redovitim savjetovanjem o političkim smjernicama na kojem bi trebalo biti odlučeno s kojim političkim zahtjevima bavarski demokršćani ulaze u razgovore o eventualnom formiranju vlade sa socijaldemokratima.

Pripremni razgovori bi trebali trajati do kraja sljedećeg tjedna nakon čega bi trebalo biti odlučeno postoji li uopće dovoljno zajedničkih političkih ciljeva kako bi se započelo s konkretnim koalicijskim pregovorima.

Daljnja prepreka brzom formiranju vlade je i odluka vodstva SPD-a i CSU-a da dozvolu za početak koalicijskih pregovora zatraže od stranačke baze na izvanrednim kongresima. Politički analitičari smatraju da bi, ukoliko se i prebrode sve razlike između Unije i SPD-a, vlada mogla biti formirana tek uoči Uskrsa koji ove godine pada na 1. travnja.

Nakon parlamentarnih izbora krajem rujna prošle godine, SPD je zbog slabog rezultata kategorički odbacio mogućnost nastavka koalicije s Unijom CDU/CSU s Angelom Merkel na čelu iako je kancelarka htjela obnoviti ovu vladajuću konstelaciju.
Nakon toga je Unija započela pregovore s liberalima i zelenima koji su međutim prekinuti početkom prosinca zbog prevelikih razlika u političkim programima stranaka.

Sredinom prosinca je na inicijativu njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera SPD ipak pristao na pregovore o mogućem nastavku tzv. velike koalicije s Angelom Merkel na čelu. Na stranačkom kongresu SPD-a je odlučeno da stranka u razgovor ulazi s mogućnošću otvorenog ishoda uz moguće opcije koalicijske vlade ali i manjinske vlade na čelu s Unijom.

Pritisak na SPD su izvršili i europski partneri poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji priželjkuje brzo formiranje njemačke vlade s kojom planira pokretanje reformi Europske unije. U slučaju propasti pregovora, na novim izborima mediji predviđaju još veći uspjeh desnih populista iz Alternative za Njemačku (AfD) koji su na izborima u rujnu osvojili 12,6 posto glasova i postali treća po snazi politička stranka u Njemačkoj.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj