IZAZVAO PANIKU MEĐU GRAĐANIMA: Jak zemljotres pogodio Crnu Goru, osjetio se u Makedoniji, Srbiji i BiH

Zemljotres jačine 5.2 stepeni Rihtera potresao je danas Crnu Goru u 11 časova i 46 minuta. Posle toga je uslijedilo osam manjih potresa od kojih je najjači bio 3.4 stepeni Rihtera, a najslabiji 1.9 stepeni. Epicentar je registrovan 60 km sjevero-istočno od Podgorice, odnosno 96 km zapadno od Prištine, a prema pisanju građana osjetio se čak i uz Skoplju. Podrhtavanje tla zabilježeno je u BiH i Srbiji.

Epicentar je bio u blizini Plava na planini Visitor na dubini od 14 kilometara, prema Sektoru za seizmologiju u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju.

“Nakon glavnog udara, instrumenti su registrovali još tridesetak manjih zemljotresa, od kojih se do sada  šest moglo osjetiti u širem epicentralnom području. Najjači od njih je bio 3,4 Rihtera. Serija zemljotresa će se vjerovatno nastaviti, usljed smirivanja tla. Možemo očekivati i dalje zemljotrese, a da li će  biti jači od ovoga to nauka još ne može da kaže”, kazao je “Vijestima” Marin Čaveliš iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Zemljotres jačine oko pet Rihtera se klasifikuje kao prilično jak potres. Zemljotres je izazvao paniku u Plavu, Gusinju, Andrijevici, Beranama, Podgorici i drugim gradovima. Načelnik Službe zaštite i spasavanja u Plavu Mirza Medunjanin rekao je da se zemljotres jako potresao grad.  U Beranama je veliki broj uznemirenih građana izašao na ulice.

Nema ljudskih žrtava

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Direktorata za vanredne situacije i Uprave policije već aktivno djeluju na terenu u više opština u sjevernom regionu Crne Gore kako bi zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava prikupili informacije o eventualnoj šteti koju je prouzrokovao današnji zemljotres, saopšteno je danas iz MUP.

“Za sada nema informacija o tome da je zemljotres prouzrokovao ljudske gubitke”, dodaje se u saopštenju MUP.

U saopštenju se navodi da će direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić sa saradnicima obići tokom dana ova područja kako bi se sa predstavnicima lokalnih samouprava na licu mjesta informisao o stanju objekata kao preduslovu za donošenje odluka o daljim aktivnostima u cilju sanacije eventualne štete.

Direktorat za vanredne situacije angažovao je operativu Direkcije za saobraćaj radi otklanjanja odrona sa puta na lokaciji Sućeska, između Andrijevice i Plava. Poručujemo građanima da nema razloga za paniku te da su svi raspoloživi resursi Direktorata za vanredne situacije i ostalih subjekata sistema zaštite i spašavanja na raspolaganju, a ukoliko se za to ukaže potreba, oni će biti angažovani u mjeri i kapacitetu koji zahtjeva stanje na terenu. Seizmološki zavod Crne Gore saopštio je da je epicentar zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru u 11:46h u području Plava”, zaključuje se u saopštenju.

Četiri porodice stambeno zbrinute

Četiri porodice, tri iz Plava i jedna iz beranskog sela Vinicka će morati da privremeno potraže drugi krov nad glavom, jer su njihove stare kuće oštećene.

Opštinskom štabu za suzbijanje posljedica od elementarnih nepogoda u Plavu do sada su prijavljena znatnija oštećenja na preko 70 kuća. Predsjednik opštine Plav, Orhan Šahmanović je rekao i da štab neprekidno zasijeda.

U Beranama je prema riječima načelnika Službe zaštite i spasavanja Tiha Bogavca izmještena porodica iz sela Vinicka čija je kuća znatnije oštećena i nesigurna je za dalje stanovanje.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj