OSUDILI ERDOGANOVOG BANKARA ZBOG KRŠENJA SANKCIJA IRANU! Erdogan: Ovo je američka zavjera i ucjena

Porota američkog saveznog suda na Manhattanu proglasila je turskog bankara Mehmeta Hakana Atillu krivim po pet od šest točaka optužnice za kršenje američkih sankcija protiv Irana, rekla je u srijedu glasnogovornica suda za dpa.

Atilla, zamjenik glavnog direktora turske banke Halkbank koja je većinski u državnom vlasništvu, proglašen je krivim, među ostalim, za bankovnu prijevaru i zavjeru. Oslobođen je optužbe za pranje novca. Porotnici, koji su počeli vijećati 20. prosinca a zatim prekinuli zbog blagdana, nastavili su ranije u srijedu s radom na suđenju koje je zategnulo odnose između Washingtona i Ankare.

Glavni svjedok na suđenju, tursko-iranski trgovac zlatom Reza Zarrab, danima je iznosio detalje tzv. scheme zlato za naftu koja se koristila kako bi se izbjegle sankcije. Zarrab, koji se nagodio s tužiteljstvom nedugo prije početka suđenja, naveo je najviše turske dužnosnike, uključujući predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kao sudionike te scheme.

Turski dužnosnici kritizirali su to suđenje koje je Erdogan nazvao američkom zavjerom u cilju “ucjene” i “kaljanja ugleda” njegove zemlje, članice NATO-a i ključnog strateškog partnera Sjedinjenih Država na Bliskom istoku.

Jedan visoki dužnosnik turske vlade komentirao je u srijedu da se ovom osudom krši međunarodno pravo. On je kazao da ishod suđenja neće naštetiti turskom gospodarstvu, bankovnom sustavu niti Halkbanku.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj