‘URBANA DESNICA’ PROTIV TITA: Jedna desničarska udruga tvrdi kako je s ljudima iz Facebooka dogovorila blokiranje objava o Titu

Udruga Urbana desnica objavila je na svom Facebooku jako zabavan tekst pod nazivom “Facebook lustracija” i nekako nam se učinilo kako bi stvarno bila šteta da ga ne prenesemo.

Napisali su, naime, kako su zadnjih nekoliko dana u izravnom kontaktu s administracijom Facebooka u Londonu, mailom i telefonski, te da su im se požalili na objave u kojima se spominje Tito. “Radi se o našoj opširnoj prijavi koju smo mailom poslali Facebook administraciji, te priložili pregršt dokumenata, članaka svjetskih medija, dokumentarni film o ubojstvima u Titovo ime, titlovan na engleski itd.”, stoji u njihovom pojašnjenju na Facebooku.

Dobili odgovor od facebook administratora?

No, ovdje stvar postaje još zabavnija. Dalje pišu kako su im se Facebookovi administratori zahvalili te da najavili kako će uskoro svi sadržaji u kojima se veliča Tito ili Jugoslavnija biti automatski obrisani, a njihove promotore Facebook će blokirati.

“Kada dobijemo i službenu potvrdu na mail o uvrštenju u algoritam, obavijestit ćemo vas. Tad će svaka vaša prijava na sadržaj u kojima se veliča zločinački režim ili Tito na Facebooku, biti automatski obrisan. Tik, tak, tik, tak…”, dodali su u objavi.

Ljudi koji prate njihovu Facebook strancu, naravno, oduševljeno su komentirali ovu objavu. Sjedište udruge Urbane desnice, inače, nalazi se u Splitu, a ciljevi su im, kako stoji u opisu na stranici, “promicati moderne domoljubne vrijednosti i kulture života te provesti lustraciju”.

Akcija protiv Zuckerberga

Njihova objava o komunikaciji s administratorima Facebooka podsjetila nas je na nedavnu peticiju protiv Facebooka, kad je ta društvena mreža počela blokirati objave koje glorificiraju generala Slobodana Praljka.

Portal direktno.hr tada je pisao kako je akciju protiv Facebooka pokrenulo Europsko vijeće za slobodu govora i zaštitu ljudskih prava. Moramo priznati da nismo uspjeli skužiti o kakvoj se organizaciji rade ni nakon guglanja.

Uglavnom, kako je tada prenio portal Direktno.hr, iz tog Vijeća su konstatirali kako je “Hrvatska suočena s novom vrstom organiziranog napada na temeljna ljudska prava” i kako iza te akcije stoji režim. Stoga su se odlučili da će uputiti peticiju vlasniku Facebooka, Zuckerbergu, i o svemu izvijestiti nadležna tijela u UN-u, Europsku uniju te međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj