VAŽNO ODRŽATI DIJALOG! Macron: Ton SAD-a, Izraela i Saudijske Arabije o Iranu skoro da vodi u rat

Francuski predsjednik Emanuel Makron upozorio je danas da je ton komentara SAD, Izraela i Saudijske Arabije o Iranu je skoro kao takav da bi “mogao da nas vodi u rat”.

Navodi se da je Makron kazao i da je važno održati dijalog s Iranom. Predsjednik Francuske je naveo da će on posjetiti Iran samo ukoliko se tamo vrati mir i poštuju ljudske slobode.

SAD spremaju sankcije?

SAD žele da prikupe “valjane informacije” koje bi omogućile rad na sankcijama protiv individualca i organizacija u Iranu koji su uključeni u obračun sa demonstrantima, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik administracije američkog predsjednika Donalda Trampa, prenosi Rojters.

Navodi se da je zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, kazao da je namjera Trampove administracije da prikupi te informacije “i da ih uključi u našu (američku) mašineriju za uvođenje sankcija”.

Njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je danas da je Njemačka zabrinuta eskalacijom situacije u Iranu, prenosi Rojters. Navodi se da je Gabrijel to izjavio novinarima tokom posete Ukrajini.

Okončana pobuna

Iranska Revolucionarna garda proglasila je danas okončanje antivladinih nereda koji su u četvrtak počeli u Iranu i u kojima je 20-ak ljudi ubijeno, a ubrzo nakon što je Blumberg prenio ovu vijest, Rojters je objavio saopštenje Revolucionarne garde da je u sukobima u gradu Piranšahr na zapadu zemlje ubijeno troje pripadnika obavještajnih snaga Irana.

U saopštenju koje je prvobitno objavila iranska agencija Mehr navedeno je da je troje obavještajaca stradalo “u borbi s antirevolucionarnim elementima”, ali nije precizirano da li je ovaj obračun bio vezan za antivladine proteste u Iranu.

Blumberg je prethodno objavio da je Revolucionarna garda proglasila okončanje antivladinih nereda.

“Pobuna je okončana. Neprijatelji bi trebali znati da prijetnje odbrani i bezbjednosti Irana više ne funkcionišu”, javila je državna agencija ISNA, pozivajući se na komandanta Revolucionarne garde Mohameda Ali Džafarija.

Danas nije bilo vijesti o novim protestima u Teheranu, gde je policijsko prisustvo veliko, dok su se provladine demonstracije održale u drugim iranskim gradovima.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj