VELIKA ŠANSA: Bh. preradari spremni za izvoz u EU

Mogućnost izvoza piletine i prerađevina od pilećeg mesa na tržište Evropske unije velika je šansa za razvoj poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini. Domaći peradari su spremni za ovaj izazov, najavljuju mogućnost plasmana i do 10.000 tona proizvoda u ovoj godini. Očekuju, također, da nadležne vlasti na odgovarajući način podrže ovu poljoprivrednu proizvodnju i tako osiguraju njen intenzivniji razvoj.

Povezana slika

Očekuje se da će u naredna tri mjeseca, nakon što budu riješena još neka administrativna pitanja, početi izvoz pilećeg mesa i prerađevina od piletine na tržište Evropske unije. Ogroman je to iskorak za domaće peradare i šansa za intenzivan razvoj ove poljoprivredne proizvodnje.

“Naša procjena je da bi se u prvoj godini kapaciteti u BiH povećali 30%. To po automatizmu znači 30% novih farmi, 30% više kooperanata 30%, povećanu potrošnju hrane, 30% više jednodnevnih piića i sve ono što po automatizmu samo i dolazi”, ističe Edin Jabandžić, potpredsjednik Koordinacije peradara BiH.

U sektoru peradarstva direktno je uposleno oko 10.000, a indirektno i do 80.000 radnika. Iako je dosadašnji izvoz u zemlje članice CEFTA-e podrazumijevao visoke standarde, proizvodnja za evropsko tržište, na kojem bh. peradari nisu bili prisutni gotovo tri decenije, veliki je izazov.

Ulazimo na jedno kompleksnije, savremenije, zahtjevnije tržište gdje ćemo, sigurno, imati dodatne zahtjeve. Svakako da ćemo se truditi da se prilagodimo i da udovoljimo očekivanjima EU-a“, navodi Jabandžić.

 

Otvaranje evropskog tržišta za plasman piletine imaće značajne efekte za domaću ekonomiju, peradari očekuju da bi u toku 2018. godine na ovo tržište trebalo biti plasirano oko 10.000 tona svježe piletine i prerađevina od pilećeg mesa.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj