(VIDEO) DRUGA MIRNA NOĆ U TEHERANU: Komandant revolucionarne garde proglasio pobjedu nad ‘Smutnjom 2017’

Komandant iranske Revolucionarne garde, “siva eminencija” Bliskog istoka – Muhamed Ali Džafari – objavio je jučer da je „smutnja-2017“ završena porazom demonstranata i njihovih pomagača i organizatora. 

Smutnja je doživjela krah

Objavljujem da je smutnja doživjela krah. Broj učesnika protesta na cijeloj teritoriji Irana nije premašio 15.000, rekao je Džafari na jednom od rijetkih njegovih obraćanja putem televizije. Džafari je ponovio ključnu iransku optužbu da iza demonstracija stoje Vašington, Tel Aviv i Rijad, pa posebno ukazao: – SAD, Izrael i Saudijska Arabija naredili su DAIŠ-u da uđe u Iran radi izvođenja podrivačkih akcija.

Džafari je dodao i da su porazom u Siriji, teroristi do te mjere poraženi, da jednostavno i nemaju snage da prijeđu iransku granicu, a da najveći broj uhapšenih tokom demonstracija pripada’ Mudžahedin Kalk’ organizaciji (MKO), koja je zavedena kao teroristička grupa. On je podvukao da “neprijatelj ne može zaprijetiti Islamskoj Republici Iran na polju bezbjednosti” i da će se svaki takav pokušaj završiti kao i onaj u kom su “angažovali sve svoje snage, ne bi li ostvarili svoje kulturne, ekonomske i bezbjednosne prijetnje”, misleći na rat sa Irakom 1980-1988.

Provladini kontramitinzi

Ranije jučer, održani su i masovni kontramitinzi podrške vlastima širom Irana. Na snimcima se jasno može vidjeti velika razlika u masovnosti nasilnih demonstracija i provladinih kontramitinga.

Mohsen Rezai, strateški savjetnik iranskog duhovnog vođe Ali Hamneija, poručio je Sjedinjenih Državama da njihovo miješanje u unutrašnje stvari Irana „neće ostati bez odgovora“. – Američke vlasti bit će prinuđene da se izvinjavaju velikom iranskom narodu za ovo miješanje u naše unutrašnje stvari, rekao je Rezai.

Donald Tramp obećao je ranije Irancima koji protestuju protiv sopstvene vlasti da će ih podržati „kad bude vrijeme“. On, ipak, nije precizirao kada će to biti, niti kako će im pomoći, ali je naglasio da on osjeća „veliko uvažavanje prema iranskim građanima koji se bore protiv svoje korumpirane vlade“. – Imat ćete ogromnu podršku Sjedinjenih Država čim nastupi taj trenutak, obećao je Tramp.

Druga mirna noć u Teheranu

Međutim, kako sada stoje stvari, taj trenutak neće još nastupiti, jer noć prošla mirno u većini iranskih gradova poslije više dana protesta protiv vlasti, dok su nove demonstracije u znak podrške vladi ponovo održane danas u gradovima u unutrašnjosti, javila je državna televizija.

Mediji i društvene mreže nisu registrovali nikakve demonstracije tokom noći u Teheranu, a i većina gradova u unutrašnjosti je takođe bilo mirna, iako je objavljeno nekoliko video snimaka o sporadičnim okupljanjima koji nisu mogli da se provjere.

Iranska televizija jutros je prenijela snimke novih velikih provladinih demonstracija u centralnom gradu Isfahanu, u Mašadu na sjeveroistoku, Orumjehu na sjeverozapadu, Babolu i Adebilu na sjeveru.

Na snimcima se vidi kako demonstranti uzvikuju “Svi smo zajedno iza vođe” ajatollaha Alija Hameneija. Oni su takođe ponavljali slogane kao što je “Smrt Americi” i “Smrt Izraelu”. Jučersu takođe desetine hiljada ljudi demonstrirale u dvadesetak gradova uz podršku vlastima i osudili nasilje na protestima protiv vlasti i ekonomskih teškoća koji su potresali zemlju gotovo sedam dana.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj