ZBOG POKRETANJA MEĐUNARODNOG BOJKOTA: Izrael objavio listu od 20 organizacija kojima će zabraniti ulazak

Izrael je danas objavio listu 20 organizacija iz cijelog sveta čijim članovima će biti zabranjeno da uđu u tu zemlju jer se zalažu za njen bojkot zbog odnosa prema Palestincima. Izraelski ministar Gilad Erdan, zadužen za strateške poslove, izjavio je da grupe na toj crnoj listi “operišu konstantno i neprekidno” protiv Izraela, koristeći kampanju huškanja i laži.

Lista je dio izraelskih napora protiv međunarodnog pokreta bojkota, sankcija i deinvestiranja protiv jevrejske države. Nije jasno kako će se zabrana primjenjivati, ali može da se odnosi na hiljade ljudi.

Među njima je Jevrejski glas za mir, ljevičarska organizacija iz SAD koja ima ima više od 13.000 članova. Na listi su grupe iz Francuske, Čilea, Južne Afrike, između ostalih.

Na listi je i jedna grupa čiji je pokrovitelj lider britanske opozicije Jeremy Corbyn, navode izraelski mediji, a zove se Kampanja solidarnosti s Palestinom. Korbin je nekada bio predsjedavajući te grupe.

Izraelska ministarstva strateških i unutrašnjih poslova odlučila su da će oni koji imaju visoke pozicije u bilo kojoj od tih 20 organizacija sa liste biti takođe u nju uključeni, što znači da bi lideru britanske Laburističke partije moglo biti zabranjeno da uđe u Izrael.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj