IPAK JE ON BIO NAJMLAĐI BOSANSKI KOMUNISTA! Joška Broz: Šešelj će se vratiti komunizmu

Bio je naš član. Vjerujem da će se ponovo vratiti na staze komunizma, ali član partije neće biti dok sam ja živ, a kamoli biti na nekoj funkciji kaže za Danas predsjednik Komunističke partije i narodni poslanik sa liste SPS-a Joška Broz, komentarišući motive lidera radikala da uđe u koaliciju sa SPS-om u Mionici, pred nedavno održane lokalne izbore. Ništa me ne čudi od Vojislava Šešelja. On je bio najmlađi komunista u Bosni i Hercegovini, kazao je Broz.

Slikovni rezultat za seselj joska broz

Smatra da je ta koalicija prolaznog karaktera, napravljena za izborne potrebe, i sumnja da će kao takva biti moguća na republičkom nivou. 

– Mi kao Komunistička partija smo protiv takve koalicije. Za svako buduće takvo događanje ćemo morati da čujemo mišljenje naših birača. Čekamo šta će dalje biti. Lično vjerujem da tako nešto nije moguće – naglašava Broz. Odluku Ivice Dačića i Vojislava Šešelja da stupe u koaliciju u Mionici objašnjava – politikom.

– Ljudi su zbog politike u stanju svašta da kažu i svašta da urade. Motivi da se nešto napravi su manje važni, koliko je važan opstanak vođa na čelu svojih stranaka. Znamo kako su radikali prošli na izborima dok je Šešelj bio u Hagu. On mora pošto-poto da se vrati u izbornu trku pa ne preza ni od ovakvih koalicija. Ivica Dačić je to uradio na prijedlog članova mjesnih odbora socijalista. On je i dalje komunista i socijalista i u njega ne sumnjam – ističe Broz. Za lidera radikala ime drugačije mišljenje.

– Ako se komunista preobrati u četnika, ne vidim tu bilo kakvu iskrenost. Ni ljudsku ni političku – naglašava. Svojevremeno je Vojislav Šešelj želio “simbolički” da zabode glogov kolac u grob Josipa Broza Tita “da se ne povampiri”.

Svoje mišljenje nije promijenio ni dve decenije nakon te izjave, te je prošle godine na 125 godina od rođenja bivšeg doživotnog predsednika SFRJ rekao: “On je bio diktator, samodržac i zločinac koji je donio veliko zlo srpskom narodu. Pa on je ubio više Srba nego Hitler i na to stalno moramo da podsjećamo naš narod. Čim mi radikali dođemo na vlast, protjeraćemo tog vampira s Dedinja, pa nek ide slobodno u Zagreb i nek počiva pored Stepinca”. Titov unuk Joška Broz kaže da takve “bljuvotine” koje je Šešelj izrekao ne može da oprosti, što ne znači da ne razmijene po koju riječ kada se sretnu.

Viđamo se u Skupštini, na različitim prijemima, pozdravimo se najnormalnije. Međutim, o prošlosti ne razgovaramo. Izlišno bi bilo, dovelo bi do nepotrebne svađe. Na kraju, mislim da je ljudski pozdraviti se sa nekim, porazgovarati, ali ako bi krenuli u analizu nekih historijskih događanja, to ne bi bilo dobro. Isto mišljenje imam i o Vuku Draškoviću, takođe bivšem komunisti. Kao čovjek i kao političar moram biti korektan prema svima. Bio sam i prema princu Aleksandru Karađorđeviću, koji je na jednoj izložbi želio da se upozna sa mnom. Biti korektan nije znak da je nešto oprošteno. To je znak ljudskosti i vaspitanja – zaključuje Joška Broz.

 

(Global CIR/Danas)

Komentiraj