ZBOG POMOĆI KURDIMA I ZAŠTITE GULENA! Ankara pozvala američkog diplomatu na razgovor, a Erdogan poručio: Nećemo izručiti nikoga ako nam SAD ne daju Gulena

Ankara je tijekom jučerašnjeg dana pozvala visokog američkog diplomata na obavijesni razgovor kako bi prosvjedovali protiv američke potpore za sirijske kurdske snage. Iz američkog State Departmenta potvrdili su kako je njihov otpravnik poslova pozvan na razgovor, no nisu željeli otkriti nikakve druge detalje vezane uz isti.


Podsjetimo, SAD je krajem prošle godine poručio kako prestaju s daljnjim naoružavanjem sirijskih kurdskih snaga, no, izgleda kako Turska ili ne vjeruje da se to dogodilo ili smatraju da je potpora samo smanjena, ali ne dovoljno da bi njih umirilo. Također, turski je predsjednik danas zaprijetio kako neće izručivati SAD-u teroriste dok oni turskom pravosuđu ne predaju Gulena.

Nema saradnje dok ne predaju Gulena

Turska neće Amerikancima izručiti nijednog osumnjičenog za terorizam ako joj Washington ne bude predao klerika Fethulaha Gulena, koga Ankara optužuje da stoji iza neuspjelog ‘vojnog puča’ 2016. godine, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. “Do sada smo izručili SAD-u 12 terorista, ali oni nama nisu vratili onog kojeg mi želimo. Oni su izmišljali izgovore”, rekao je Erdoan na konferenciji za štampu.

Ankara optužuje Gulena, koji živi u SAD od 1999. godine, za organizaciju neuspjelog puča u Turskoj i u nekoliko navrata je tražila od Vašingtona da ga izruči, navodi Reuters. Američki zvaničnici su rekli da je njihovim sudovima neophodno da imaju dovoljno dokaza da bi izručili Gulena, koji negira umiješanost u organizaciju puča.

“Ako nam ga ne izručite, onda izvinite, ali od sada kad god budete tražili novog teroristu, sve dok sam ja u (predsjedničkom) kabinetu, nećete ih dobiti”, poručio je turski predsjednik.

Nećete nas saplitati svojom nekonzistentnom politikom

U srijedu je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu istakao da su odnosi između dvije zemlje narušeni zato što SAD neće da izvrše ekstradiciju Gulena Turskoj i zato što pružaju podršku miliciji sirijskih Kurda – “Jedinicama za zaštitu naroda” (YPG), i njihovom političkom krilu – Partiji demokratskog jedinstva (PYD). On je naglasio da bi odnosi Ankare i Washingtona mogli da se dodatno pogoršaju.

“SAD nas ne slušaju, ali slušaju PYD/YPG. Da li tu može da bude strateškog partnerstva? … Turska nije država koju će SAD saplitati svojom nekonzistentnom politikom u regionu”, naglasio je Erdogan.

Turska je vrlo nervozna zbog jačanja sirijskih kurdskih YPG snaga pošto su one pak povezane s turskom kurdskom pobunjeničkom organizacijom PKK (Radnička partija Kurdistana). Zanimljivo je da SAD smatra PKK “terorističkom organizacijom”, no u isto vrijeme naoružavaju i podupiru YPG koje se može promatrati kao njihov sirijski ogranak. Ta činjenica je tokom zadnje godine poprilično srozala odnose između Ankare i Washingtona.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj