GRČKI PREMIJER POZIVA CRKVU NA SUZDRŽANOST OKO SPORA S MAKEDONIJOM! Crkva ne želi čuti za kompromis koji u imenu uključuje naziv Makedonija

Grčki premijer Alexis Tsipras je pozvao u četvrtak utjecajnu Grčku pravoslavnu crkvu na suzdržanost u sporu između Atene i Skoplja o budućem imenu Makedonije, koji dvije prijestolnice pokušavaju riješiti.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras speaks during a southern European Union nations meeting in Rome, Italy January 10, 2018. REUTERS/Remo Casilli

– Nadam se da ćete pridonijeti da se Grčka uspješno suoči s problemom bez upadanja u probleme iz prošlosti, napisao je Tsipras šefu Grčke pravoslavne crkve, nadbiskupu Ieronymosu.

U srijedu je Grčka crkva navela da se protivi svakom kompromisu koji uključuje naziv Makedonija, koji nosi i jedna grčka sjeverna pokrajina.

Nade u rješenje problema koji je započeo 1991. su oživjele kada je prošle godine na vlast u Skoplju stupila nova socijal-demokratska vlada koja je odlučila pokopati ratnu sjekiru s Atenom u zamjenu za ulazak u NATO.

Mislim da je moguće pronaći rješenje do kraja prvog dijela 2018., izjavio je makedonski premijer Zoran Zaev ovog vikenda na grčkom kanalu Alpha TV.

Grčka smatra da Makedonija mora promijeniti svoje ustavno ime i dodati mu geografsko obilježje npr. “Sjeverna Makedonija”, a u razgovorima su do sada spomenuti i nazivi poput “Nove Makedonije”.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj