AMERIČKA KOALICIJA PRAVI KURDSKU ARMIJU U SIRIJI: Za početak će imati 30.000 pripadnika

Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama radi sa svojim savezničkim sirijskim milicijama na uspostavi graničnih snaga koje će imati 30.000 pripadnika, priopćila je koalicija u nedjelju, u potezu koji je pojačao turski gnjev zbog američke potpore kurdskim snagama u Siriji.

Visoki turski dužnosnik rekao je za Reuters da je američka obuka novih “graničnih sigurnosnih snaga” razlog zbog kojeg je američki otpravnik poslova pozvan u Ankaru u srijedu. Dužnosnik nije želio iznijeti detalje.

U emailu poslanom Reutersu koalicija je preko svog ureda za odnose s javnošću potvrdila uspostavu novih snaga kao što je objavio The Defence Post. Snage će biti pod zapovjedništvom Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Nove snage bit će raspoređene na granicama područja pod kontrolom SDF-a – saveza milicija u sjevernoj i istočnoj Siriji kojima dominira kurdski YPG.

Turska smatra YPG produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK), koja se bori protiv turskih vlasti na jugoistoku zemlje od sredine 1980-ih.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj