NAKON NAJAVE IZ BIJELE KUĆE: Stotine Švicaraca protestvovalo protiv Trumpova dolaska u Davos

Više stotina pristalica antikapitalističkog pokreta mirno je protestvovalo u Bernu protiv dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa na forum u Davosu, javlja agencija France Presse.

Stotine Švicaraca protestvovalo protiv Trumpova dolaska u Davos

Noseći transparente na kojima je pisalo “Borimo se protiv WEF-a, Trumpa i kapitalizma”, “Nema budućnosti za kapitalizam” ili “Ubijte Trump njegovim vlastitim oružjem”, demonstranti su negodovali i protiv foruma u Davosu koji se od 22. do 26. januara održava u tom gradiću u kantonu Graubuendenu na zapadu Švicarske.

Iako su vlasti upozorile na opasnost “većih sukoba” na tom skupu koji vlasti nisu odobrile, povorka je bila mirna i nikakav izgred nije zabilježen do subote predvečer, javlja švicarska agencija ATS.

Svjetski gospodarski forum (u Davosu) želi biti platforma za pronalaženje konstruktivnih rješenja za svjetske probleme“, ističe antikapitalistička organizacija RJG, organizator protesta, ali WEF “jest i ostaje mjesto na kojemu se razgovara o uvođenju neoliberalne agende”.

Bijela kuća je u utorak objavila da američki predsjednik planira doći na WEF u Davosu, gdje se svake godine okupljaju istaknute osobe iz svijeta politike i gospodarstva i razgovaraju o politici, ekonomiji i trgovini, prenosi Hina.

Peticijom “Trump, niste dobrodošli, držite se podalje od Davosa!” koju je u srijedu pokrenula švicarska organizacija Campax do subote je prikupljeno više od 12.880 potpisa. Drugi protestni skup protiv njegova dolaska očekuje se 23. januara navečer u Zuerichu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj