SAMO JUČER UBIJENO DEVET TURSKIH VOJNIKA: Specijalni pro-turski puk FSA ušao u Siriju sa posebnim zadatkom

Preko 500 turskih obučenih pripadnika Slobodne sirijske armije (FSA) nedavno su se pridružili operaciji “Maslinova grančica” u Afrinu, izjavili su u nedjelju pro-opozicioni aktivisti.

FSA

Prema pro-opozicionim aktivistima, 500 boraca pripada puku “Al-Hamza”, koji je deo grupe “Sultan Murat” Slobodne sirijske vojske (FSA) . Ovih 500 boraca obučavala je turska vojska tokom posljednja četiri mjeseca prije nego što su ih rasporedili.

Borci puka “Al-Hamza” specijalizovani su za urbani rat, što će biti važno ako pobunjeničke snage stignu do velikog grada Afrina.

Turska konačno priznala žrtve

Devet turskih vojnika je ubijeno a jedanaest ranjeno u borbama sa kurdskim borcima u kantonu Afrin u Siriji tokom jučerašnjeg dana.

Turska vojska je juče u tri navrata izvijestila o gubicima, a u Afrinu je u subotu srušen i turski helikopter kada su poginula dvojica turskih pilota. Prethodno je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da su pripadnici snaga sirijskih Kurda pod nazivom Jedinice za zaštitu naroda (YPG) oborili helikopter turske vojske u blizini grada Afrina na sjeveru Sirije.

Turci tvrde da su u dosadašnjim borbama ubili i ranili oko 1100 kurdskih boraca, dok Kurdi tvrde da je broj ubijenih i ranjenih Turaka i njihovih saveznika iz tzv. Slobodne sirijske armije skoro 700.

Turci tvrde da su samo tokom jučerašnjeg dana ubili 79 kurdskih boraca a da je u artiljerijskim i vazdušnim udarima uništeno 39 njihovih pozicija.

 

 

(Global CIR/Agencije/SD)

Komentiraj