DOK SVI PIŠU O UGROŽENOSTI MERKELOVE U CDU: Martin Schulz i službeno odstupio s čela SPD-a

Martin Schulz je, kao što je bilo najavljivano, podnio u utorak ostavku na funkciju predsjednika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) a predsjedništvo stranke je jednoglasno za kandidatkinju za predsjednicu stranke predložilo aktualnu predsjednicu socijaldemokratskog zastupničkog kluba Andreu Nahles.

Martin Schulz i službeno odstupio s čela SPD-a

“Ja sam danas predsjedništvo stranke obavijestio o tome da s današnjim danom odstupam s mjesta predsjednika stranke“, priopćio je Schulz. On je ukazao na to da je ovaj čin povezan sa željom za kadrovskom reorganizacijom stranke.

“SPD-u je potrebna, i to je i želja naše baze, organizatorska, kadrovska i programska obnova. Sa svojim odricanjem od pozicije predsjednika stranke ali i s mojom odlukom da ne budem članom budućeg savezne vlade, želim pridonijeti tomu da se SPD sada počne baviti onim što stoji u koalicijskom ugovoru“, zaključio je Schulz.

Članstvo SPD-a mora do kraja mjeseca glasovanjem odlučiti o tome treba li stranka ući u novu koaliciju s demokršćanskom Unijom CDU/CSU.

Prošle srijede SPD i Unija CDU/CSU su okončali koalicijske pregovore i postigli dogovor oko raspodjele ministarstava po kojem je Schulz trebao obnašati funkciju ministra vanjskih poslova. Schulz je istog dana, zbog kritika stranačke baze, najavio odstupanje s mjesta predsjednika stranke a dva dana kasnije je i najavio da se odriče pozicije ministra vanjskih poslova.

Stranačka baza i dijelovi stranke koji su protiv ponovnog ulaska SPD-a u vladu, Schulzu zamjeraju da je nakon parlamentarnih izbora u rujnu u potpunosti odbacio nastavak tzv. velike koalicije s Unijom a u nekoliko navrata je istaknuo kako neće biti članom kabineta s Angelom Merkel na čelu.

Nahles bi za predsjednicu stranke trebala biti izabrana na izvanrednom stranačkom kongresu 22. travnja. Do tada bi funkciju predsjednika stranke trebao obnašati član predsjedništva Olaf Scholz.

Martin Schulz je na položaj predsjednika SPD-a došao prije godinu dana i u prvim mjesecima je slovio kao netko tko će stranku izvući iz dugogodišnje krize.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj