‘PREPAMETNI’ KINESKI TELEFONI! Američke obavještajne službe: Ne biste smjeli koristiti Huawei i ZTE mobitele, evo i zašto…’

Američke obavještajne agencije preporučile su svojim građanima da ne kupuju i ne koriste pametne telefone kineskih proizvođača Huawei i ZTE.

Čelnici CIA, FBI, NSA i drugih obavještajnih agencija u utorak su, govoreći pred senatskim Odborom za sigurnosna pitanja, upozorili da pametni telefoni i ostali uređaji kineskih kompanija Huawei i ZTE predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju američkim kupcima te im preporučili da ne kupuju te uređaje.

Ravnatelj FBI-ja Chris Wray kazao je kako postoji sumnja da su spomenute tehnološke kompanije povezane s kineskom vladom te da bi kineske obavještajne agencije mogle putem tih uređaja pristupiti korisničkim podacima građana i telekomunikacijskomsustavu SAD-a. Sve to, kazao je Wray, predstavlja rizik od preuzimanja kontrole nad infrastrukturom, krađe ili mijenjanja povjerljivih podataka te špijunaže općenito, piše CNN.

Kineske tvrtke pod sumnjom

Američke vlasti zabrinute su zbog mogućnosti da kineska vlada zlorabi pametne telefonei druge tehnološke proizvode tamošnjih proizvođača za prikupljanje obavještajnih podataka. Američki Kongres u tom smislu je još 2012. objavio izvješće u kojemu se navodi kako spomenute dvije kineske tvrtke treba gledati sa sumnjom. Kineske tvrtke odbacile su navode iz tog izvješća nazivajući ih “neutemeljenima”.

Huawei se i jučer oglasio priopćenjem ističući kako prati razvoj rasprave u Kongresu, ali nije želio komentirati tvrdnje čelnika obavještajnih agencija.

“Djelujemo u 170 zemalja u kojima uživamo povjerenje vlada i kupaca, a naši proizvodi nisu predstavljali veći rizik za cyber-sigurnost od ostalih dobavljača”, poručili su iz Huaweija.

ZTE je, pak, u svome priopćenju naveo da njihovi mobilni telefoni i uređaji sadrže čipove i druge komponente proizvedene u SAD-u.

Zakonom zabranili i ruski software

U Kongresu je, inače, predstavljen prijedlog zakona kojim bi se američkoj vladi zabranilo sklapanje ugovora s tvrtkama koje koriste proizvode Huaweija ili ZTE-a. Prije četiri godine Kongres je donio zakon koji sprječava neke savezne agencije da kupuju tehnologiju tih tvrtki bez odobrenja.

Zbog sumnji na moguću špijunažu putem tehnoloških proizvoda, već je na računalima federalnih ureda i agencija zabranjena upotreba antivirusnih programa ruske kompanije Kaspersky Lab, jedne od vodećih u svijetu za izradu sigurnosnih i antivirusnih softvera.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj