BIT ĆE PRIKAZANO 400 FILMOVA: Američki film ‘Isle of Dogs’ otvorio 68. Berlinale

Američki reditelj Wes Anderson i njegov film “Isle of Dogs” (Ostrvo pasa) večeras je  otvorio 68. Međunarodni filmski festival u Berlinu (Berlinale), prvi veliki festival u Evropi od izbijanja skandala o seksualnom uznemiravanju u filmskog industriji, prenosi AFP. 

Slikovni rezultat za BERLINALE 2018

Organizatori festivala se nadaju da će pronaći ravnotežu između filmskog glamura i stavova o budućnosti kinematografije u svjetlu skandala koji je izbio u oktobru prošle godine otkrivanjem afera o seksualnom unemiravanju čuvenog holivudskog producenta Harveya Weinsteina.

Promoteri te kulturne manifestacije tvrde da žele da promovišu raznolikost navodeći da se u takmičarskom dijelu za Zlatnog medveda nalaze filmovi četiri rediteljke a da na spisku filmova koji će biti prikazani nema ličnosti koje su mete optužbe o seksualnom uznemiravanju.

Na festivalu će tokom 11 dana biti tradicionalno prikazano 400 filmova, a filmsku smotru će otvoriti Anderson, koji je svjetski poznat po filmu “Grand Budapest Hotel”, koji je 2014. godine dobio Gran pri žirija festivala u Berlinu.

Predsjednik žirija, koji će na spisku od 19 filmova birati najbolje ostvarenje za Zlatnog medvjeda, biće njemački reditelj Tom Tykwer. U žiriju će između ostalih biti belgijska glumica Cécile de France, američka producentkinja Adele Romanski i japanski kompozitor Rucci Sakamoto.

Na festivalu, koji traje do 25. februara, biće prikazani i autorski filmovi kao i ostvarenja velikih producentskih kuća. 

Na programu će biti film “Eva” psihološki triler reditelja Benoit Jacquesa sa Isabelle Huppert u glavnoj ulozi, kao i “La Priere” (Molitva) francuskog reditelja Cédric Kahna.

Američki reditelj Gus Van Sant će predstaviti novi film “Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot” (Ne brini, neće daleko stići pješice) sa glumcem Joacim Fenixom.

Reditelj Stephen Soderberg će predstaviti eksperimentalni film “Unsane” (Nezdravo) koji je snimio samo uz pomoć pametnog telefona.

Zlatnog medvjeda je prošle godine dobio film “On body and soul” (O tijelu i duši) mađarske rediteljke Ildikó Enyedi

Međunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951. a od 1978. godine održava se svake godine u februaru.

Na festivalu se dodjeljuju nagrade Zlatni medvjed za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvjedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodjeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj