VLADA ČILEA: Pablo Neruda vjerovatno ubijen jer je podržavao Aljendea

Čilenska vlada prvi put je priznala da je poznati pjesnik Pablo Neruda možda ubijen. To je “moguće i vrlo je vjerovatno da je treća strana” odgovorna za smrt Nerude 1973. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Čilea kojeg je objavio list El Pais.

Povezana slika

Izveštaj Ministarstva je u cirkulaciji od marta prošle godine, ali do sada nije bio predstavljen javnosti. Novine su izvijestile da je saopštenje rezultat opsežne istrage o smrti pjesnika. Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je na izvještaj El Paisa priznajući autentičnost izjave od strane novina, ali je istaklo da je dokument dio još tekuće istrage. Prema Ministarstvu, istraga tek treba da izvuče konačni zaključak o kontroverznoj smrti.

Čile je ponovo otvorio svoju istragu o smrti Nerude ranije prošle godine, nakon nekoliko godina špekulacija da je možda ubijen iz političkih razloga. Posmrtni ostaci pjesnika ekshumirani su 2013. godine. Neruda je umro 1973. godine, samo nekoliko nedelja nakon vojnog puča kojim je srušen socijalistički predsednik Salvador Aljende, koga je podržao.

Neruda je najpoznatiji čileanski pesnik. Osvojio je Nobelovu nagradu za književnost 1971. godine, a bio je i senator Komunističke partije Čilea za sjeverne provincije Antofagasta i Tarapaka.

 

(Global CIR/Princip)

Komentiraj