IZRAELSKO-IRANSKI ‘SUKOB’ U MÜNCHENU: Netanjahu mahao dijelom iranskog drona, stigao i žestok odgovor

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) žestoko je napao Iran u svom govoru na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja je u toku, javlja BBC. Netanjahu je rekao da je zvanični Teheran “najveća prijetnja svijetu“.

U vrlo oštrom obraćanju, izraelski premijer koji se nalazi pod velikim pritiskom u domovini zbog optužbi za korupciju, poručio je u Njemačkoj kako “Izrael neće dozvoliti Iranu da mu stavi omču terorizma oko vrata“. Prisutnima na konferenciji pokazao je dijelove iranskog drona koji je upao u izraelski zračni prostor ranije ovaj mjesec.

-Ukoliko bude neophodno, reagovat ćemo protiv Irana lično, ne samo protiv njihovih saveznika, rekao je izraelski premijer.

Netanjahu se posebno usprotivio međunarodnom ugovoru o nuklearnom programu koji je zaustavio proizvodnju atomskog oružja, ali i Iranu donio ukidanje najvećeg dijela sankcija. On je povukao paralelu između tog ugovora i Minhenskog sporazuma iz 1938. godine, koji je “trebao, ali nije zadovoljio nacističku Njemačku“. – Ovaj ugovor je samo oslobodio opasnog iranskog tigra – rekao je izraelski premijer, prenosi BBC.

Zarif: Srušili smo mit o nepobjedivosti Izraela

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif u nedjelju je na konferenciji o sigurnosti u Münchenu rušenje izraelskog borbenog zrakoplova u Siriji nazvao rušenjem mita o tzv. izraelskoj nepobjedivosti čime je oštro odgovorio izraelskom premijeru koji je Iranu poručio da “ne iskušava odlučnost Izraela”.

“Izrael protiv svojih susjeda koristi agresiju kao politiku”, uzvratio je Zarif i optužio Izrael za “masovne odmazde protiv susjednih zemalja i svakodnevne upade u Siriju i Libanon”.

“Kada su Sirijci pokazali da imaju petlju srušiti jedan od njegovih zrakoplova (Izraelci) se ponašaju kao da se dogodila katastrofa”, rekao je Zarif. “Ovo što se dešava posljednjih nekoliko dana je pokazatelj da se tzv. nepobjedivost Izraela urušava”, nastavio je Zarif.

Nastup Netanyahua na muenchenskoj godišnjoj konferenciji nazvao je “karikaturom od cirkusa”, no nije se očitovao o srušenom iranskom dronu.

Analitičari na ovaj verbalni sukob gledaju kao na eskalaciju napetosti, no uvjereni su da dvije zemlje ne žele otvoreni rat. No, upozoravaju da bi ulazak Izraela u rat u Siriji mogao dodatno pridonijeti katastrofalnim posljedicama s obzirom da su tamo već, uz regularne vojne snage SAA, DAIŠ, AL -Nusru i Kurde prisutni i Rusi, Amerikanci, Turci i Iranci, svi s različitim motivima i ciljevima

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj