SPORAZUM DAMASKA I KURDA: Sirijska vojska ulazi u Afrin da se suprotstavi turskoj vojsci i FSA

Snage sirijskih Kurda i vlada u Damasku postigli su sporazum o ulasku sirijske vojske u enklavu Afrin, kako bi pomogli u odbrani od  turskih napada, saopštio je danas kurdski zvaničnik Badran Džia Kurd.

SPORAZUM DAMASKA I KURDA: Sirijska vojska ulazi u Afrin!

Prema njegovim riječima, sirijska vojska će ući u Afrin u naredna dva dana, a vojnici će biti postavljeni na nekim pozicijama duž granice Sirije sa Turskom.

Sporazum ukazuje na sve kompleksniju situaciju na sjeveru Sirije gdje su kurdske grupe, sirijska vlada, pobunjenici, Turska, Sjedinjene Američke Države i Rusija zapleteni u složenu mrežu neprijateljstava i savezništva, navodi agencija.

Kompleksni odnos između vlade u Damasku i sirijskih Kurda, koji ponaosob drže pod svojom kontrolom veću teritoriju od bilo koje druge nevladine ‘grupe’ u sukobu, bit će, kako se dodaje, značajan element u određivanju budućeg kursa konflikta.

Kurdska milicija YPG koja je dobila oružje od SAD, osvojila je dijelove sjeverne Sirije od ekstremista DAIŠ-a i ima viziju budućnosti zemlje koja je u suprotnosti od one koju ima Damask. Međutim, podseća se da, iako SAD imaju vojno prisustvo u mnogo većem dijelu Sirije, a YPG i njeni saveznici kontrolišu krajnji istok, Vašington nije dao podršku YPG u Afrinu.

Tokom višegodišnjeg rata u Siriji vlada u Damasku uglavnom je izbjegavala direktan sukob sa Kurdima i obje strane su povremeno ukazivale da je moguć dugoročni sporazum, ali do toga nije došlo, a predsjednik Bašar al Asad želi da povrati kontrolu nad cijelom zemljom, napominje agencija.

Kurdski zvaničnik kaže da je sporazum postignut sa Damaskom čisto vojne prirode i da nisu napravljeni politički dogovori.

“Kada je riječ o političkim i administrativnim pitanjima u regionu, oni će biti dogovoreni sa Damaskom u kasnijim fazama i u direktnim pregovorima”, rekao je Džia Kurd, ukazujući na to da ima i glasova koji se protive sporazumu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj