ERDOGAN NAJAVIO OPSADU: Sirijska vojska ušla u Afrin, uprkos prijetnjama iz Turske

Sirijska državna televizija objavila je danas snimke na kojima se vidi kako konvoj sirijskih snaga ulazi u sirijski region pod kontrolom Kurda, Afrin, kako bi pomogli u odbrani od napada turskih snaga. Vojnici nose maskirne uniforme i mašu oružjem i sirijskim zastavama iz svojih vozila, dok prolaze kroz kontrolni punkt na kojem se vide oznake kurdskih bezbjednosnih snaga, prenosi Rojters.

Povezana slika

Na snimcima objavljenim na sirijskoj državnoj televiziji vidi se oko 20 vozila s teškim puškomtiraljezima kako u Afrin ulaze iz obližnjeg sela Nubula, navodi AP. Kurdski zvaničnici, za sada, nisu komentarisali raspoređivanje vojske. Dan ranije je Damask rekao da će poslati svoje snage da podrže Afrin protiv napada Turske. Turska i teroristi koje ona podržava napadaju kurdske milicije u Afrinu već mjesec dana.

Državna agencija je upotrebila termin “narodne snage” što ukazuje na to da se u prvim jedinicama možda neće nalaziti regularna sirijska armija, već paravojske odane Vladi u Damasku, piše “Independent”.

Erdogan najavio opsadu Afrina

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će snage koje predvodi turska vojska narednih dana započeti opsadu Afrina, u okviru operacije protjerivanja YPG iz tog regiona na sjeverozapadu Sirije. On je rekao i da je zaustavljeno slanje sirijske vojske u Afrin.

Upitan da li je postavljanje vojnika sirijske vlade spriječeno poslije razgovora sa Putinom, Erdogan je odgovorio potvrdno, navodeći da je u ponedjeljak pričao i sa Putinom i sa predsjednikom Irana Hasanom Rohanijem o Siriji, prenosi Rojters. – Raspoređivanje (sirijskih snaga) juče je zaustavljeno – rekao je Erdogan novinarima pred govor u parlamentu.

Međutim, prvi deo sirijskih snaga je danas stigao u Afrin. Nuri Mahmud, portparol YPG-a je govorio o “očuvanju jedinstva Sirije”.

– Pozivamo sirijsku vojsku da zaštiti Afrin jer želimo da sačuvamo ujedinjenu Siriju. Sirijski vojnici još nisu stigli, ali će stići. Međunarodna zajednica nastavlja da se obraća sirijskj vladi kao suverenoj i mi zato tražimo od njega da zaštiti svoju teritoriju – rekao je on.

Lavrov: Situaciju riješiti dogovorom Ankare i Damaska

Ruski ministar vanjskih poslova poručio je kako se situacija u Afrinu na sjeveru Sirije treba riješiti dijalogom između Damaska i Ankare. Njegov komentar dolazi neposredno prije no što je turski predsjednik Erdogan poručio kako će turska vojska uskoro započeti s opsadom grada Afrina.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj