ZAUSTAVITI CRVENOG ZMAJA: Četiri velike svjetske sile udružile su se sa jednim ciljem

Australija, Sjedinjene Američke Države, Indija i Japan rade na uspostavljanju zajedničke regionalne infrastrukturne šeme kao alternativu kineskoj Inicijativi Pojas i put, u pokušaju da se suprotstave rastućem uticaju Pekinga, rekao je neimenovani viši američki zvaničnik.

Slikovni rezultat za china power dragon red

Kako prenosi “Biznis insajder” taj zvaničnik je rekao da se radi o planu koji je tek u začetku i da on “nije dovoljno zreo da bi bio objavljen” za vrijeme posjete australijskog premijera Malkolma Ternbula Americi kasnije ove nedjelje.

Alternativa kineskoj inicijativi

Zvaničnik je, međutim, rekao da će Ternbul svakako ozbiljno razgovarati o tom projektu sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom. On je istakao i da je preferirana terminologija u vezi sa tim projektom “alternativa”, a ne “konkurencija” kineskoj Inicijativi Pojas i put.

– Niko ne kaže da Kina ne treba da gradi infrastrukturu. Kina može da izgradi luku koja samostalno neće biti ekonomski održiva. Mi možemo da je učinimo ekonomski održivom izgradnjom puta ili pruge koja će tu luku povezati sa drugim – rekao je zvaničnik.

Predstavnici australijskog premijera, ministarke spoljnih poslova niti minsitra trgovine nisu odgovorili na zahtjev za komentar ove izjave. Portparol japanske vlade Jošihide Suga je, upitan na novinskoj konferenciji o izvještaju o saradnji četiri države, rekao da Japan, SAD, Australija i Indija redovno razmjenjuju mišljenja o zajedničkim interesima.

– Ne radi se o tome da želimo da se suprotstavimo kineskom Pojasu i Putu – rekao je on.

Japan, u međuvremenu, planira da promoviše svoju Strategiju za slobodnu i otvorenu regiju Indo-Pacifik i u kojoj planira da gradi “visokokvalitetnu infrastrukturu”. Ovu strategiju je Vašington odobrio, a i ona je takođe viđena kao rivalna Pojasu i putu.

‘Jedan pojas, jedan put’

Kinesku inicijativu Pojas i Put ili “Jedan pojas, jedan put”, prvi put je spomenuo predsjednik Si Đinping u govoru na univerzitetu u Kazahstanu 2013. godine. Ona predstavlja jedan od alata kojim Kina želi da preuzme veću ulogu na međunarodnoj sceni finansiranjem i gradnjom globalnih transportnih i trgovinskih veza u više od 60 država.

Si je ovu inicijativu promovisao prošle godine kada je na samitu u maju pozvao brojne svjetske lidere i rekao da planira da projekat finansira sa 124 milijarde dolara. Lokalne kineske vlasti, državne i privatne kompanije su pojurile da pokažu podršku predsjedniku investiranjem i uzimanjem pozajmica.

U januaru je Peking istakao svoje ambicije za proširivanje inicijative sve do Arktika, radom na pomorskim putevima, koji su se otvorili usljed globalnog zagrijavanja i formiranjem takozvanog “Polarnog puta svile”.

SAD, Indija, Japan i Australija su nedavno obnovile razgovore o produbljivanju saradnje u oblasti bezbjednosti i radu na alternativama za regionalna infrastrukturna finansiranja koje nudi Kina. Ova četvorka se prethodno sastala prije jedne decenije da bi razgovarala o bezbjednosti, što je i tada “nerviralo” Kinu, koja je to vidjela kao pokušaj ‘regionalnih demokratija’ da zaustave njen napredak.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj