BOMBAŠKI NAPAD NA AMERIČKU AMBASADU U PODGORICI Muškarac jednu napravu bacio na zgradu, drugom raznio sebe

Kasno u srijedu u Podgorici je nepoznata osoba u blizini zgrade američke ambasade u Crnoj Gori aktivirala jednu eksplozivnu napravu koju je bacila u smjeru zgrade, a zatim je 20-ak sekundi kasnije aktivirala i drugu bombu kojom se raznijela, javlja agencija Reuters pozivajući se na lokalne medije.

Police guard the entrance to the United States embassy building in Podgorica, Montenegro, February 22, 2018. REUTERS/Stevo Vasiljevic

Do napada je došlo nešto prije ponoći, a u policiji su potvrdili da je došlo do incidenta, u kojemu se jedna osoba ubila eksplozivnom napravom, a prije toga je drugu napravu, najvjerojatnije ručnu bombu, bacila u krug zgrade veleposlanstva.

– U tijeku su očevid i identifikacija. Tužitelj je na mjestu događaja i rukovodi očevidom, navode u Upravi policije Crne Gore.

Reutersov fotograf u Podgorici kaže da je ulica u kojoj se nalazi američka ambasada blokirana te da s lokacije do koje se uspio probiti nije vidljiva nikakva šteta.

Police guard the entrance to the United States embassy building in Podgorica, Montenegro, February 22, 2018. REUTERS/Stevo Vasiljevic

Stevo Vasiljevic / REUTERS

Iz ambasade su svim američkim državljanima poručili da se do daljnjega ne približavaju zgradi.

– Američka ambasada u Podgorici savjetuje svim državljanima SAD-a da trenutno imamo aktivnu sigurnosnu situaciju. Izbjegavajte ambasadu do daljnjega, navodi se na web stranici ambasade.

U međuvremenu je glasnogovornik veleposlanstva izjavio da diplomatsko osoblje surađuje s policijom u istrazi, a incident je opisao kao ‘napad’.

Police guard the entrance to the United States embassy building in Podgorica, Montenegro, February 22, 2018. REUTERS/Stevo Vasiljevic

Stevo Vasiljevic / REUTERS

Kako piše podgorički portalanalitika, motiv napada još uvijek je nejasan.

– Istražitelji su počeli očevid i prostor je brzo ograđen. Za sada nije poznato s kojeg je mjesta još neidentificirana osoba aktivirala bombe i što je bio motiv ovog napada. Prema prvim informacijama, nepoznata osoba je bila na poljani preko ulice koja okružuje dvorište Amabasade SAD-a i bila je udaljena petnaestak metara od zaštitne ograde i pomoćne zgrade u dvorištu Ambasade, piše spomenuti portal.

Police guard the entrance to the United States embassy in Podgorica, Montenegro, February 22, 2018. REUTERS/Stevo Vasiljevic

Stevo Vasiljevic / REUTERS

– Cijela policija je na nogama, rekli su u policiji reporterima ovog portala.

“Pola sata poslije ponoći ispred objekta Ambasade SAD jedna osoba izvršilo je samoubistvo eksplozivnom napravom. Neposredno prije samoubistva osoba je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacila u krug Ambasade SAD jednu eksplozivnu napravu. Najvjerovatnije je riječ o ručnoj bombi sa kašikom. U toku su uviđaj i identifikacija. Tužilac je na licu mjesta i rukovodi uviđajem. Uprava policije CG”, napisala je Vlada Crne Gore na Twitteru, prenosi Vijesti.me.

Portparol Ambasade SAD Džef Adler je “Vijestima” potvrdio da se desio napad na Ambasadu i da službenici Ambasade rade sa policijom da bi se identifikovao napadač.

“Ambasada obavlja internu proceduru kako bi utvrdila sigurnost svog osoblja”, naveo je Adler.

Podsekretar Stejt departmenta Stiv Goldstin je kazao da su očevici vidjeli čovjeka kako baca objekat preko zida ambasade, prenosi New York Times. Navodi se i da niko u ambasadi nije povrijeđen.

Goldstin je dodao i da su sigurnosni zvaničnici ambasade pretražili teren i da nisu nađene druge eksplozivne naprave, a da zgrada nije oštećena u napadu.

On nije znao šta je motiv napada, niti da li se radi o namjernom samoubilačkom napadu.

Ambasada je na svom sajtu saopćila da postoji aktivna sigurnosna situacija i savjetovani su američki državljani da izbjegavaju ambasadu do novog obavještenja, prenosi Vijesti.me.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj