KURDI UZ SLAVLJE NA ULICAMA AFRINA DOČEKALI SAA: Nekoliko sati poslije toga turska vojska zasula raketama humanitarni konvoj, SAA odgovorila na napad

Večeras oko 19.30 po lokalnom vremenu, Turske oružane snage ispalile su salvu raketa na sirijski humanitarni konvoj koji se kretao prema Afrinu.  Prema navodima vojnih izvora sirijskih medija, konvoj je pogođen raketama “grad” u blizini Zijare.

Kako prenosi kurdska agencija ANHA, u konvoju se nalazilo nekoliko hiljada civila, koji su krenuli sa humanitarnim konvojem, ali svrha njihovog putovanja nije baš razjašnjena. U zvaničnom saopštenju JPG-a tvrdi se da je u granatiranju nastradao veliki broj civila, ali više detalja nije saopšteno.

Medijsko krilo libanskog pokreta otpora javilo je nešto kasnije da su jedinice Sirijske arapske armije, koje su danas ušle u Afrin, odgovorile na vatru i zasule položaje sa kojih su ispaljene rakete artiljerijskom paljbom. Ovo je, ujedno, i prvi konkretan potez koji su sirijske snage povukle kao pomoć JPG-u u Afrinu.

Granatiranje prijelaza u Zijari, koji je glavni put snabdijevanja cijelog regiona, najvjerovatnije je početak najavljenog povećanja intenziteta turskih operacija u Afrinu.

Turci su ranije danas već zaprijetili da će svi koji pomažu Kurdima u Afrinu biti na meti njihovih snaga, što je natjeralo i Ruse da u konvoje koji se kreću prema Afrinu uključe i svoju vojnu policiju. Za sada nije poznato da li su se pripadnici Ruske vojske nalazili u ovom konvoju.

U Afrinu priređen doček za SAA

Veliki broj stanovnika grada Afrina u provinciji Halep okupio se ranije danas na glavnom trgu da izrazi podršku Sirijskoj arapskoj armiji.   Okupljeni su dali podršku Asadovim snagama da se suprotstave turskoj agresivnoj turskoj politici prema tom regionu Sirije, piše sirijska agencija SANA.

Lokalni stanovnici su potvrdili svoju privrženost ideji o cjelovitosti Sirije skandirajući parole podrške sirijskim vlastima i predsjedniku Asadu. Okupljeni su naglasili da su Afrin i njegova okolina neotuđiv dio Sirije i da neće dozvoliti Erdoganu da skrnavi njihovu zemlju, piše SANA.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj